Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmklubb på gruvan

/
  • Roger Persson, ordförande i Loos filmklubb, och Ylva Berglund, tekniker, tycker att projektet varit lyckat och hoppas på ytterligare utveckling.

Sedan 2011 har Loosgruvans filmsal titt som tätt intagits av byns ungdomar.

Annons

Roger Persson ville ge ungdomarna i Los något att göra under vinterhalvåret. Efter ett besök i Ramsjö kläcktes idén om en biograf.

– Jag träffade på mannen som ansvarade för deras filmvisning och fick veta att man kan ansöka om dessa projekt, säger Loos filmklubbs ordförande Roger Persson.

Redan i april 2011 hade man premiär för filmvisningen och sedan dess har Loosgruvans filmsal besökt av trogna kunder.

– Vi har i snitt mellan 15 och 20 besökare per visning. Populärast är ju matinéerna, då är det många barn som kommer hit, säger Roger Persson.

Föreningen har cirka 50 betalande medlemmar och vid filmvisningarna som kostar mellan 40 och 25 kronor per person kan man även köpa fika.

– Vi har alltid en paus på cirka tio minuter där man hinner gå på toaletten, men framför allt handla något i kiosken. Vi har bland annat godis, kaffe och popcorn. Vi tjänar säkert lika mycket på fikat som på själva inträdet, säger Roger Persson.

I den lilla filmsalen fanns till en början bara diabildsprojektorer, men efter lite investeringar har man nu modern utrustning och bioljud.

– Det blir ju en helt annan känsla att komma hit och titta på film än att sitta hemma. Duken som filmen projiceras på är riktigt stor och ljudet är väldigt bra, nästan lite för bra ibland.

För de pengar som föreningen tjänar genom inträde, fika och medlemsavgift kan man betala filmerna och licensen för filmvisningarna. När de dessutom får pengar över i kassan investeras dessa i filmvisningarna.

– Vi vill ju utvecklas lite och vid nästa investering, som blir nästa år, kommer vi att satsa på 3D-glasögon och en riktigt popcornmaskin, säger Roger Persson.

Annons