Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmen klar om Bror-Eric

– Han hann se filmen innan han dog, säger filmaren Åsa M Eriksson.

Åsa M Eriksson har följt Bror-Eric sedan 2009. Det har blivit många timmars film som nu har klippts ner till 48 minuter.

– När jag flyttade till Delsbo såg jag hur folk vallfärdade till Bror-Eric på påsken. Som filmare började jag undra vad det är hos honom som berör så många. Jag började även fundera vad som är konst och vem som bestämmer det.

Åsa M Eriksson har följt Bror-Eric i hans vardag, när han målar på fäbodvallar, plockar murklor i skogen och har fest med sina närmaste vänner. Hon har tidigare gjort en intervjufilm med honom.

– Men jag kom på fler frågor, jag ville ha fler svar. Jag upptäckte att det fanns så mycket mer att tömma ur Bror-Erics värld, därför blev det en till film.

Bror-Eric kallade inte sig själv konstnär utan för hembygdsmålare, något som Åsa M Eriksson tar upp i filmen.

– Han var lite som konstens egen tjuren Ferdinand. Det kunde härjas och stångas hur mycket som helst runt omkring honom och han bara: Jag målar en tavla till istället. Jag tror att många konstnärer hade gett upp om de fått den kritik han fick. Jag beundrar det där jämnmodet han hade.

Den 21 september ska filmen visas på biografen i Delsbo och hon hoppas att SvT också vill visa den senare.

– Jag tror filmen kan vara ett sätt för många att bearbeta det som har hänt.