Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmaren Malik Bendjelloul död

Den svenska filmaren Malik Bendjelloul, mannen bakom Oscarsbelönade "Searching for Sugar Man", är död. Han avled på tisdagen, 36 år gammal.

Dödsfallet inträffade vid halv fem-tiden på tisdagen, säger Stockholmspolisen till TT.

Polisen misstänker inget brott i samband med dödsfallet, men vill inte berätta var kroppen påträffades.

Malik Bendjelloul blev världskänd genom sin film "Searching for Sugar Man" för vilken han förra året vann en Oscar i kategorin bästa dokumentärfilm. Det var första gången sedan 1984 som en svensk film belönades med filmvärldens mest åtråvärda statyett.

- Oh boy! Tack så mycket. Tack till Akademin och tack till en av de bästa sångarna någonsin, Rodriguez, sade Malik Bendjelloul i sitt tacktal på Oscarsgalan.

Filmen berättar den osannolika historien om den amerikanska musikern Sixto Rodriguez som utan att veta om det var en superstjärna i Sydafrika. För den mottog Bendjelloul en mängd ytterligare priser, bland annat en Guldbagge och en Bafta.

Innan han blev känd som dokumentärfilmare arbetade Malik Bendjelloul bland annat på SVT:s Kobra. Han gjorde sig också känd när han som barnskådespelare spelade Philip i tv-serien "Ebba och Didrik".

– Man säger alltid att det är ofattbart, framför allt med en sådan ung människa. Men det här är mer ofattbart än så. Malik var en så levande person. Det här är så enormt sorgligt, säger en tagen Eva Beckman, SVT:s kulturchef, till TT.

Hon arbetade tillsammans med Bendjelloul på SVT:s kulturprogram Kobra där han arbetade som reporter.

– Han kom in som en stormvind. Jag har aldrig, förr eller senare, sett en sådan berättarbegåvning och bildtalang som han var, säger Beckman, och fortsätter:

– Han var en så otroligt älskansvärd person som påverkade sin omgivning så starkt, både de som träffade honom tio minuter eller jobbade med honom länge.

Kobras programledare Kristofer Lundström beskriver sin före detta kollega som en reporter som lekte med tv-mediet, och "ville göra något speciellt med varje liten ruta".

– Han var energi, vilja och envetenhet. Det brann av glädje i hans ögon, säger han.

Vad var det som gjorde att han nådde sådan enorm framgång?

– Det var en obändig vilja. Han fick ju klippa om den där filmen ett antal gånger, men han ville och han skulle. Det gick ju hela vägen och det är otroligt beundransvärt.

Programledaren Per Sinding-Larsen, som arbetat med Bendjelloul, skriver på SVT-bloggen "PSL":

"Jag bara gråter. Jag har förlorat någon jag tycker så mycket om. En ovanligt fantastisk en."

När "Searching for Sugar Man" i fjol belönades med en Oscar var det första gången sedan 1984 för en svensk film och första gången sedan 1951 som en svensk dokumentär vann på galan.

– Han var en kille med otrolig energi. Han var en ensamvarg på sitt sätt, men han fick med sig folk och fick dem att brinna som honom, säger Per Nyström, som arbetade med ljudet i filmen, till Expressen.

Den prisade filmen berättar den osannolika historien om den amerikanske musikern Sixto Rodriguez som utan att veta om det var en superstjärna i Sydafrika. För den mottog Bendjelloul en mängd ytterligare priser, bland annat en Guldbagge och en Bafta.

– Oh boy! Tack så mycket. Tack till Akademin och tack till en av de bästa sångarna någonsin, Rodriguez, sade Malik Bendjelloul i sitt tacktal på Oscarsgalan.

Sixto Rodriguez ger en kommentar via sin agent till Aftonbladet:

– Han var en stor filmskapare. Hans tidiga bortgång är en stor förlust, säger artisten.

Sofia Tanaka/TT John Alexander Sahlin/TT

noje@tt.se