Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kan det inte vara sommar snart så jag kan skrika: Today we celebrate our Independence Day!"

/
  • Jeff Goldblum är med även i den andra filmen i
  • Roland Emmerich har regisserat den kommande så väl som första
  • Sela Ward, känd från filmer som

I sommar kommer uppföljaren till "Independence Day". En av årets stora filmhändelser menar filmskribenten Christian Stjernström - som är så peppad av nyheten om "Independence Day - Resurgence" att han var tvungen att kolla trailern tio gånger på raken.

Annons

När "Indepedence Day" anlände på svenska biografer sommaren 1996 var jag 18 år. En pojkspoling som längtade efter det ultimata actionäventyret på bio. Och jag fick mitt önskemål uppfyllt. För aldrig förut hade vi sett utomjordingar bombardera vår planet på det sättet som Roland Emmerich visade oss. Aldrig någonsin hade vi upplevt storheten i fighten mellan människa och utomjording som "Independence Day" stoltserade med.

Här rådde det inga tvivel på att storleken spelade någon roll. De gigantiska skeppen som monstruöst dignade över jordens största städer skrämmer mig än i dag. Det har passerat tjugo år sedan Will Smith, Bill Pullman och Jeff Goldblum gjorde sitt yttersta för att mänskligheten skulle överleva attacken.

Så, nu när trailern till nya "Independence Day: Resurgence" ("Återkomsten" på svenska) finns tillgänglig på nätet är jag den första som bokar min biljett till sommarens största filmäventyr. Jeff Goldblum är tillbaka, likaså repriserar Bill Pullman sin roll som avdankad president. "Independence Day" från 1996 hade den perfekta balansen mellan gediget persongalleri, dystopiska mardrömssekvenser (vem minns inte elden som slickar varje byggnad ner till grunden när New York jämnas med marken?) samt samspelet och humorn mellan varje karaktär.

Will Smith har lämnat skutan men det betyder föga när Jeff Goldblum får briljera. Han är en fantastisk skådespelare som med bravur kommer att bära hela den här sommar-blockbustern på sina axlar. Bara hans slutord i trailern ger mig gåshud och längtan efter mer blir extra påtaglig med orden: "It´s definitely bigger than last time". Jag känner hur nackhåren reser sig. "Independence Day: Resurgence" kommer att bli sommarens största hit. Jag behöver bara klicka i gång trailern för tionde gången i rad för att fastslå detta.

Kan det inte vara sommar snart så jag kan skräda orden: "Today we celebrate our Independence Day!". Precis som för 20 år sedan blir jag en liten grabb igen som längtar efter action och explosioner på vita duken. Som jag längtat.

"Independence Day: Återkomsten" har premiär 29 juni 2016 i Sverige.

Mer läsning

Annons