Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Film om Skogens Kol till Cannes filmfestival

Kilaforsregissören Johan Bodells färska dokumentärfilm om Skogens Kol har blivit utvald att visas på filmfestivalen i Cannes.
– Det känns helt sjukt roligt, lite overkligt nästan, säger Johan Bodell.

På söndag har Johan Bodells halvtimmeslånga dokumentärfilm om Skogens Kol premiär på Kilafors biografteater. Ganska precis en månad senare blir det dessutom internationell premiär för filmen, och det på en plats som drar hela filmvärldens blickar till sig – filmfestivalen i franska Cannes. Den rankas som en av världens största och mest prestigefyllda i sitt slag.

Johan Bodells dokumentär kommer att visas i den så kallade "short film corner", där kortfilmer från hela världen samlas.

Hur gick det här till, Johan?

– Det var så pass enkelt som att man fyller i ett formulär på deras hemsida. Och i förrgår kom ett mejl om att filmen hade blivit utvald till deras short film corner. Det känns helt sjukt roligt, lite overkligt nästan.

Men först ska filmen premiärvisas i Kilafors biografteater på söndag – känslan inför premiären?

– Det är alltid så jäkla kul att få visa upp det man har gjort och jobbat med så länge. Men lite nervöst också, på hemmaplan och allt. Jag är i alla fall jättenöjd med resultatet, det är historien om Skogens Kol på en halvtimme. Även om det såklart alltid finns ännu mer att berätta.

Kommer du själv att följa med filmen till Frankrike i maj?

– Ja, jag kommer att vara på plats i Cannes åtminstone under första veckan för att marknadsföra filmen och mig själv. Jag har en kompis från Frankrike som haft en film med i short film corner tidigare och han har berättat att det är ett utmärkt tillfälle att nätverka. Man får träffa filmare från hela världen.

Hur lever filmen vidare efter premiären?

– Jag kommer att göra en dvd som går att köpa, den kommer i början av maj. Sen är min förhoppning att någon tv-kanal skulle vilja visa den eller lägga på någon playtjänst. Men det är inget jag har kollat upp än, jag har fokuserat på att göra klart filmen först.

Din egen relation till Skogens Kol?

– Framförallt tänker jag på den där speciella lukten därifrån, när man kom upp för Sibobacken. Och så har jag haft någon i min familj som har jobbat där under de fem senaste generationerna. I somras var det sista chansen att finnas där och dokumentera innan allt lades ner. Jag har verkligen gjort en grundlig dokumentation av hela området och jag kommer att lämna in allt till hembygdsföreningen, även det oklippta materialet. Om några vill göra en ny film i framtiden så ska de veta var materialet finns.