Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fikru Marus situation togs upp i Davosmötet: "Visa hur allvarligt vi ser på situationen"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Fikru Marus situation togs upp av statsminister Stefan Löfven under Davosmötet där han mötte Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn. På onsdagen ajournerades rättegången en månad efter tumult i rättsalen.

– Vi går inte in på detaljerna i det här samtalet, men statsministern tog upp Fikru Marus situation med sin etiopiske motpart under Davosforumet, säger kansliråd Patric Nilsson vid Utrikesdepartementet.

Stefan Löfven har vid ett tidigare tillfälle tagit upp Fikru Maru med den etiopiske premiärministern. Företrädare för Fikru Maru önskar att svenska myndigheter ska göra mer, exempelvis genom att frysa det svenska bistånd som går till organisationer i Etiopien.

Läs mer: Uppmärksamhet kring terrormålet ett hot mot Fikru Maru: "Rädd att det används mot mig"

– Det handlar om att från vår sida ta upp Fikru Marus situation med etiopiska företrädare. Det gör vi på olika nivåer och det gör vi för att visa hur allvarligt vi ser på situationen, säger Patric Nilsson på UD.

Den svenske hjärtläkaren står nu åtalad som misstänkt för terrorbrott i samband med ett fängelseupplopp i Kilintofängelset den 3 september. Efter att ha suttit fängslad utan dom i 3,5 år dömdes Fikru Maru i november förra året till 4 år och åtta månaders fängelse för att ha haft kännedom om mutbrott. Fängelseupploppet inträffade dagen efter att Fikru Maru förts till sjukhus med kollapsad lunga.

Läs mer: Fikru Maru utskriven med smärtor från sjukhus - förd tillbaka till fängelse

På onsdagen fortsatte terrorrättegången, men ajournerades till den första mars. Enligt uppgifter från Emy Maru uppstod tumult i rättegångssalen.

Flera av de 38 terroråtalade protesterade inför domaren skriver Emy Maru: "En efter en ropade dom unga ut deras hemska vardag. Dom befinner sig i en trång isoleringscell utan ljus. Dom får inte träffa anhöriga. Dom får inte tillgång till vård, trots att en blivit så grovt misshandlad att han tappat hörseln på en örat."

Fikru Maru sitter inte fängslad i samma cell som de övriga 37 åtalade. Vad som framkommit om förhållandena i hans cell är att där är problem med både råttor och vägglöss.

Läs mer: Emy Maru söker politiskt stöd: "Jag kämpar på"

Onsdagen var den fjärde förhandlingsdagen i terrorrättegången och företrädare för Fikru Maru ansåg att den skulle kunna användas för att bedöma hur lång rättsprocessen kan väntas bli.

Efter onsdagens ajournering skriver Emy Maru: "Inga framsteg jurdiskt - inga svar på protesterna, inga beslut om att förbättra förhållanden för fångarna i fängelset. Detta ser ut som att det kommer ta lång tid."

Terrorrättegången där Fikru Maru är en av de åtalade återupptas den första mars.