Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fikru Maru vårdas för kollapsad lunga – aktionsgrupp vill se husarrest efter fängelseupplopp

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Fängelseavdelningen där Fikru Maru hålls fången har evakuerats efter helgens upplopp och bränder. Samtidigt vårdas Fikru Maru på sjukhus utan att veta var han kommer att placeras när han skrivs ut.

Hjärtläkaren Fikru Maru har en halvtidstjänst på Hudiksvalls sjukhus, men har inte varit på sin arbetsplats på över tre år. I maj 2012 fängslades han som en av flera i en korruptionshärva riktad mot den tidigare etiopiska tullministern.

Orsaken till att den fängslade hjärtläkaren inte berördes av helgens fängelseupplopp var att han redan på fredagen fördes till sjukhus med en kollapsad lunga. Inledningsvis kom rapporter att inga personer skadats i upploppet där bland annat Fikru Marus avdelning eldhärjades.

– Nu finns uppgifter som tyder på att det både finns skadade och omkomna i anslutning till upploppet, säger kanslirådet Patric Nilsson på UD.

Obekräftade uppgifter talar om uppemot tjugotal dödsfall under upploppet i Killitofängelset.

Ännu på måndagseftermiddagen var Fikru Maru i behov av "rätt så intensiva sjukvårdsinsater" förklarar Margareta Sidenvall vid Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa.

Läs mer: Aktionsgrupp kräver ministerbesök hos Fikru Maru "En tydlig kränkning av mänskliga rättigheter"

UD uppger till anhöriga att ambassaden begärt hos etiopiska myndigheter att få besöka Fikru Maru på sjukhuset.

– Vi hoppas att det besöket leder till att UD omvärderar sin strategi för hur de ska förhålla sig till Fikru Marus situation, säger Margareta Sidenvall.

Den 6 oktober är det meningen att hans del av målet ska tas upp av den etiopiska domstolen. Nu påtalas hans situation till EU-kommissionen.

– Sverige är inte en viktigt bidragsgivare till den etiopiska staten. Därför vill jag att EU-kommissionen ska ta upp hans ärende, för genom EU-medel kanske det finns bättre påtryckningsmöjligheter, säger EU-parlamentariker Bodil Valeros (MP), Axmar.

UD om Fikru Maru: "Rättsprocessen går vidare"

Hon hoppas på att initiativet ska ge liknande positivt resultat som när EU-kommissionen utredde fängslandet av sundsvallspolitikern Angel Villaverde i Peru förra året.

– Nu är inte Etiopien i samma situation som Peru, som hade ett frihandelsavtal att förhandla om, säger Bodil Valeros.

UD:s uppfattning är att rättsprocessen mot Fikru Maru faktiskt har kommit i gång efter domstolens beslut den andra augusti. Domstolen tog då beslut om att åtal får väckas mot Maru och att det beslutet kan överklagas till den 6 oktober.

– Vi förutsätter att huvudförhandlingen inleds skyndsamt efter det. Processen måste fullföljas, det är vår inställning, säger kansliråd Patric Nilsson vid UD.

Läs mer: Spruckna förhoppningar när fängslade läkare hoppades bli fri

Inför den fortsatta processen föreslår Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa att svenska myndigheter driver kravet att Fikru Maru ska placeras i husarrest.

– Jag är mycket bekrymrad för Fikru Marus situation. En kollapsad lunga är ett allvarligt tillstånd som tyder på att han är försvagad. Vad är det för förhållanden som en sjuk person kommer att placeras i, om Fikru återförs till fängelset, säger Margareta Sidenvall, Hudiksvall.

Det är inte UD:s uppgift framhåller kanslirådet.

– Det är inte vår sak att driva. Men vi har tagit upp ärendet många gånger och på hög nivå och om hans advokat driver frågan om husarrest så kan vi ta upp det i våra kontakter med etiopiska myndigheter, säger Patric Nilsson vid UD.

Margareta Sidenvall är mycket kritisk till Utrikesdepartementet engagemang i Fikru Marus ärende. UD har utlovat svar den här veckan på aktionsgruppens frågor och dess begäran om ett personligt möte med utrikesminister Margot Wallström.

– Det är i många frågor som företrädare vill träffa utrikesministern men hon har stort förtroende för dem som är satta att handlägga ärenden som Fikru Marus, säger kansliråd Patrik Nilsson, utan att föregripa ställningstagandet till aktionsgruppens förfrågan.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Bakgrund

Hjärtläkaren Fikru Maru startade 2007 en hjärtklinik i Addis Abeba med svenska biståndspengar där sjukvården bedrevs med hjälp av svenska läkarkollegor. Hösten 2012 hade Maru med sig fyra väskor med sjukvårdsmaterial och krävdes på höga införselavgifter. Han valde då att lämna väskorna på flygplatsen. Vid utresan krävdes han på nytt på avgifter men det fanns ingen fungerande betalningsmetod. Fikru Maru lämnade därför väskorna på flygplatsen och bordade planet för hemresan. Han greps ombord på planet och hölls fängslad under några dagar innan han frigavs. I anklagelserna mot honom hävdar den etiopiska åklagaren att Fikru Maru "otillbörligt påverkat" dåvarande tullministern för att bli frigiven. I korruptionsmålet mot förre tullministern fanns inledningsvis runt 65 personer, nu återstår ett femtiotal personer varav Fikru Maru är en.