Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fikru Maru utskriven med smärtor från sjukhus – förd tillbaka till fängelse

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Fikru Maru lider fortfarande av smärtor efter opereration men på lördagen fattades beslut om att föra honom från sjukhuset där han vårdats, för att placeras i etiopiskt fängelset.

– De har redan fört i väg honom till fängelset, men vi vet inte vad som väntar där och han har fortfarande ont i lungan, säger dottern Emy Maru som är i Addis Abeba sedan i höstas för att hjälpa sin pappa den svenska hjärtläkaren Fikru Maru.

På lördagen firades den ortodoxa julen i Etiopien. Den dagen hade Emy Maru som målsättning att familjen skulle fira tillsammans hemma i Sverige. I stället blev det den dag då Fikru Maru fördes tillbaka till Kilintofängelset.

–Jag måste få berätta min sida av historien innan det är för sent, skriver Fikru Maru i ett brev han skrivit innan han blev utskriven från sjukhuset.

Läs mer: Födelsedagsbarn och terrormisstänkt - ny rättegång mot Fikru Maru inledd

Den sedan julaftonen 67-årige Fikru Maru är anställd på Hudiksvalls sjukhus men det var länge sedan han var på jobbet. Han fängslades nämligen i Etiopien den 12 maj 2013 i en korruptionshärva riktad mot landets tidigare tullminister.

Fikru Maru skriver nu själv om sina upplevelser av tre och ett halvt år i fängelse och de nya anklagelserna om att han deltagit i planeringen av fängelseupploppet som ledde till 23 personers död. Ett upplopp som inträffade när han vårdades på sjukhus med kollapsad lunga.

När Fikru Maru först placerades i Kilintofängelset uppskattade han möjligheten att få arbeta i fängelsets sjukvårdsavdelning som ansvarade för 3 000 fångars sjukvård. Men det fick ett abrupt slut när fängelseledningen förklarade att hans tjänster inte längre behövdes.

– Sedan dess har jag ofta använt mina egna mätare för blodtryck och blodsocker för att hjälpa sjuka medfångar, skriver Fikru Maru i brevet.

Läs mer: Nytt öppet brev om Fikru Maru - vill att Sverige agerar

Han är svensk medborgare sedan 1975. Som läkarstuderande i Stockholm engagerade han sig aktivt tillsammans med andra landsflyktiga etiopier, för att åstadkomma en politisk förändring i demokratisk riktning i Etiopien. Men efter det etiopiska inbördeskriget och regimförändringen 1991, så avvecklade han sitt politiska engagemang.

I brevet förklarar Fikru Maru att han i stället inriktade sig på att bistå sin tidigare landsmän med sina läkarkunskaper. Det resulterade i kliniken, Addis Cardiac Hospital som han startade 2008 i Addis Abeba med svenskt bistånd genom statliga Swedfund.

Under fängelsetiden i Kilintofängelset sysselsatte sig Fikru Maru med att skriva på en självbiografi, föra dagbok och åt att sätta sig in i den komplicerade rättsprocessen i det tidigare korruptionsmålet berättar han i sitt brev. Emellanåt dök det upp frågor om kliniken han byggt upp med svenska biståndspengar, frågor han måste ta ställning till i egenskap av styrelseordförande.

I fängelset var fångarna förbjudna att diskutera etiopisk politik och som svensk medborgare säger sig Fikru Maru inte känt sig benägen att engagera sig i etiopisk politik medan han befann sig i etiopiskt fängelse.

– Jag är en person med stora ambitioner men också en person som vet mina begränsningar, skriver Fikru Maru.

Läs mer: EU-parlamentariker vädjar för Fikru Marus frigivning: "Det har blivit en prestigefråga"

När Fikru Maru söker en förklaring till terroranklagelserna mot honom, drar han slutsatsen att han utsetts som syndabock för händelser som är fängelseledningens ansvar.

Som läkare har han vigt sitt liv åt att rädda människoliv och det har han fortsatt med, i den mån han kunnat, under tiden han varit fängslad, förklarar Fikru Maru när han själv skildrar sin situation som konvalescent efter en lungoperation och åtalad för terrorbrott som på straffskalan innehåller såväl livstids fängelse som dödsstraff.

Se Emy Marus vädjan till statsminister Löfven för att få Fikru Maru frigiven, klicka på pilen.

På lördagsförmiddagen blev alltså Fikru Maru utskriven från sjukhuset och fördes till fängelset. Det är oklart under vilka omständigheter han kommer att sitta där. Tidigare satt han i en cell avsedd för 90 fångar men där 120 fångar förvarades så att flera av dem tvingades sova på golvet.

Att jag nekas kvalificerad vård innebär att jag på förhand dömts till döden

I samband med att Fikru Maru vårdades för lungkollaps upptäckte läkarna att det var en underliggande lungsjukdom som orsakade hans insjuknande. Den sjukdomen kräver kvalificerad behandling för att motverka ett nytt insjuknande, skriver Fikru Maru.

– Att jag nekas kvalificerad vård innebär att jag på förhand dömts till döden, skriver Fikru Maru i brevet där han försöker förklara sin nuvarande situation till sina vänner.

Terrorättegången där 38 personer åtalats, inklusive Fikru Maru fortsätter den 16 januari.