Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fikru Maru tvingas presentera bevis för sin oskuld – nekas frigivning: "Förkrossande"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

På tisdagen fanns förhoppningar om att den etiopiska domstolen skulle komma med ett beslut utifrån Fikru Marus begäran att bli försatt på fri fot. I stället begär domstolen att Fikru Maru ska presentera bevis på sin oskuld.

Beslutet innebär en stor besvikelse för den svenske hjärtläkarens anhöriga som hade hoppats att Fikru Maru skulle bli frigiven.

– Idag var förkrossande, säger Emy Maru, dotter till Fikru Maru.

I stället tar nu domstolen två månaders sommaruppehåll och Fikru Maru måste återvända till Kilintofängelset där han delar en cell avsedd för 90 personer personer med 130 medfångar. Först den 6 oktober är han kallad till ny förhandling.

– Jag ska träffa advokaterna senare i eftermiddag. Då ska vi få mer klarhet i frågan. Advokaterna och pappa blev chockade och förstod inte beslutet, skriver Emy Maru från Addis Abeba på tisdagen.

Domstolens beslut innebär att den 6 oktober ska Fikru Maru få presentera sin bevisning inför domstolen. Anledningen till att processen går vidare är för att domstolen vill reda ut hur åtalet förra gången lades ner förklarar Emy Maru.

– Advokaterna ska lämna in en protest mot detta men vi tror inte det kommer hjälpa, skriver Emy Maru.

– I praktiken är det här ett ett sätt att säga att processen nu är tillbaka på ruta noll, säger Margareta Sidenvall, Hudiksvall vid Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa.

Läs mer: Uppskjutet igen för Fikru Maru: "Just nu förbannad"

Det var i maj 2013 som Fikru Maru fängslades misstänkt för mutbrott i samband med att han försökte föra in medicinsk utrustning i Etiopien. Fikru Maru startade med hjälp av svenska biståndspengar en hjärtklinik i Addis Abeba, landets huvudstad men är också anställd på halvtid vid Hudiksvalls sjukhus som hjärtläkare. Han har däremot inte haft möjlighete att besöka sin arbetsplats på tre år och två månader eftersom han sutti fängslad utan dom i Etiopien. Maru har hela tiden hävdat sin oskuld.

– Att bevisa sin oskuld när myndigheterna inte lyckats hitta bevis för skuld måste vara oerhört svårt, säger Margareta Sidenvall.

Läs mer: Viceminister i samma förhandling: "Väcker visst hopp"

Åtalet bestod först i att han mutat landets dåvarande tullminister för att slippa stå till svars för obetalda tullavgifter för sjukvårdsmaterialet. Senare ändrades den punkten till att han "otillbörligt påverkat" ministern.

Läs mer: Aktionsgrupp kräver ministerbesök hos Fikru Maru

Fikru Maru är svensk medborgare sedan 1975 och utbildade sig till läkare i Sverige efter att flytt från Etiopien där en kommunistik junta ledd av diktatorn Mengistu tog över makten 1974.

I korruptionsmålet mot tidigare tullministern och den vice tullministern greps inledningsvis runt 65 personer. Ett antal av dem har försatts på fri fot och målet omfattar nu ett femtiotal personer där Fikru Maru är en av dem.

– Fikru Maru har blivit en bricka i ett politiskt spel där man framförallt inriktat sig på att misskreditera en vice tullminster, i den Etiopiska administrationen, säger Hans Bagner till SVT.

Från aktionsgruppens sida mottogs nyheten med dysterhet. Gruppen beskriver Etiopien som en diktatur och en diktatur kan per definition inte ha fel. Om regimen släpper Fikru Maru måste den medge att den gjort något fel och det vill inte regimen göra.

– Nu kan försvaret börja jobba med sin bevisning och det finns uppenbarligen ingen anledning för utrikesdepartementet att ta ut någon mer semester, säger Margareta Sidenvall.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!