Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fikru Maru flyttad från etiopiskt fängelse till sjukhus på grund av kollapsad lunga

Helahälsingland.se har länge följt Hudiksvallsläkaren Fikru Marus öde i det etiopiska fängelse som han fram till i fredags har suttit i – i väntan på rättegång. Nu ligger han på sjukhus.

Annons

För drygt en månad sedan stod det klart att den etiopiske domstolen beslutat att Fikru Maru kommer att ställas till svars för korruptionsbrott.

Läs även: Uppskjutet igen för Fikru Maru: "Just nu förbannad"

Den fängslade Hudikläkaren har nu flyttats från fängelset utanför Etiopiens huvudstad, Addis Abeba, till ett sjukhus, efter att ha drabbats av en kollapsad lunga, berättar SVT Nyheter Gävleborg.

Läs även: Lilian Sjölund: En mental skenavrättning

Fängelset ska enligt etiopiska medier ha satts i brand i samband med ett upplopp och skottlossning. Under detta ska minst en fånge ha dödats och flera skadats.

Fikru Marus dotter Emy Maru har sagt att faderns tillstånd är stabilt. Men hon är orolig för att han ska flyttas tillbaka till fängelset.

Dottern har haft kontakt med en kusin i Etiopien, som menar att oroligheterna på fängelset uppstått i samband med att myndigheterna infört nya regler.

– Från och med i dag skulle fångar bara få torr mat, bröd och liknande. Det här i kombination med tidigare regler riktade mot politiska fångar skapade ett tumult, som kan ha vållat branden, säger Emy Maru.

Fikru Maru fördes till sjukhuset under fredagsmorgonen, innan oroligheterna bröt ut vid fängelset.

– Rök och dålig mat är hälsorisker för honom, säger dottern, som är besviken och upprörd över att Sverige inte åstadkommer några resultat i att få hennes far fri.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!