Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fikru Maru åtalas efter fängelsebranden – anklagas för att stå bakom upploppet

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Efter en tid av rykten kom klargörandet på fredagen. Den lungsjuke svenske läkaren Fikru Maru åtalas misstänkt för att ha deltagit i planläggandet av en fängelsebrand där 23 personer omkom.

TV: Emy Marus kommentar om åtalet:

Enligt åtalet, som Emy Maru har fått återberättat för sig, anklagas Fikru Maru för att ha finansierat upploppet samt att ha varit allierad med terroriststämplade grupper i fängelset. Han anklagas också för ha sett till att bli sjuk och planerat ambulansresan ur fängelset för att undkomma branden.

Det ska finnas 85 vittnen och mängder med fotografier som bevismaterial, men något motiv har inte presenterats.

Emy Maru vill vänta tills hon hunnit läsa åtalet innan hon kommenterar men säger ändå:

– Det är sjukt, det myndigheterna gör nu genom att hävda att pappa framkallat sin egen sjukdom och att han skulle vara ansvarig för branden, säger Emy Maru som är dotter till den svenske hjärtläkaren Fikru Maru.

Läs mer: Fikru Maru anklagas för terrorbrott: "De pratar om att väcka åtal mot pappa"

Far och dotter har båda tjänstgjort på Hudiksvalls sjukhus, men Fikru Maru har tillbringat de senaste 3,5 åren fängslad i Etiopien, misstänkt i en stor korruptionsutredning. Först för en månad sedan fick han sin dom, fyra år och åtta månaders fängelse. Sedan dess har dottern Emy kämpat med fängelsemyndigheterna för att få ett intyg om gott uppförande. Det krävs för att domstolen ska kunna bevilja straffrabatt och frigivning för Fikru Maru.

– När pappa blev sjuk, valde han att inte försvara sig längre, för att få ett slut på processen mot honom. Ska det aldrig ta slut, säger Emy Maru.

Frigivningen är extra angelägen för Fikru Maru som insjuknat med en kollapsad lunga. Han är i behov av operation för att hans tillstånd inte ska bli livshotande men den vården har han inte kunnat erbjudas i Etiopien. Utrikesdepartementet har drivit frågan om att föra Fikru Maru ut ur Etiopien för att han ska få kvalificera vård.

Läs mer: Operation förbereds för lungsjuke Fikru Maru men läkarna avråder: "Det känns jätteoroligt"

Emy Maru som är på plats i Addis Abeba har personligen uppvaktat de olika instanserna för att få fram nödvändig dokumentation för att föra hennes pappa till Sverige för att få vård. Myndigheterna har uttryckt irritation över att hon vid flera tillfällen haft sällskap av den svenske ambassadören Jan Sadek.

– Jag som person måste också vara försiktig med vad jag gör och hur jag uttrycker mig här, säger Emy Maru.

Under den senaste månaden har det florerat rykten om att Fikru Maru är en av dem som misstänks efter branden i fängelset där han suttit häktad. Branden uppstod den 3 september och i samband med detta dog 23 personer.

Men redan natten innan branden utbröt fördes Fikru Maru till sjukhus med en kollapsad lunga.

– Vi har sedan tidigare hört rykten om att de betraktar branden som ett terroristdåd och att Fikru Maru skulle ha medverkat till mordbrand. Det är allvarligt eftersom straffskalan innehåller både livstid och dödsstraff, säger Hans Bagner som är Fikru Marus svenske advokat.

Läs mer: UD markerar sitt missnöje - ambassadör uppkallad om Fikru Maru

Han har bett att få träffa UD de närmaste dagarna för att diskutera den senaste händelseutvecklingen kring hans klient.

– Nu är det angeläget att koordinera aktiviteterna som vi gör och som svenska myndigheter planerar, säger Hans Bagner.

På tisdag planeras för en manifestation till förmån för Fikru Maru utanför Etiopiens ambassad i Stockholm.