Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick felaktig sjukersättning – måste betala tillbaka 1,4 miljoner till Försäkringskassan

En man i Bollnäs kommun bedöms ha fått felaktiga utbetalningar av sjukersättning och livränta mellan 2008 och 2015. Mannen måste nu betala tillbaka drygt 1,4 miljoner kronor till Försäkringskassan.

Efter en arbetsskada beviljades mannen, som i dag är i 65-årsåldern, halv sjukersättning i början av 2000-talet eftersom Försäkringskassan bedömde hans arbetsförmåga nedsatt till hälften i alla former av arbeten.

Vid en kontakt mellan Försäkringskassan och mannens arbetsgivare i januari i fjol uppgav arbetsgivaren att mannen arbetat i huvudsak heltid från april 2008. Men till Försäkringskassan har mannen hela tiden anmält att han endast arbetat halvtid.

Försäkringskassan omprövar därför ersättningen och beslutar att mannen ska betala tillbaka drygt 1,4 miljoner kronor som han har fått för mycket i sjukersättning och livränta för tiden maj 2008 till april 2015.

Försäkringskassan skriver i sitt beslut att mannen vid flera tillfällen informerats om att han är skyldig att genast anmäla om hans arbetsomfattning eller inkomstförhållande förändras. Eftersom mannen inte uppgett annat än att han arbetat halvtid, anser Försäkringskassan att det är han som orsakat de felaktiga utbetalningarna.

Därför ser Försäkringskassan inga skäl till att efterge någon del av återkravsbeloppet utan mannen måste betala hela sin skuld.

Läs också: Vabbade för 72 000 – döms för bidragsbrott