Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiberprojekt ska avvecklas

Fiberprojektet Gunilla kommer att avvecklas. Hur lång tid det tar beror främst på hur det går i kommande förhandlingar

Annons

Projektets existens orsakade en över två timmar lång debatt i kommunstyrelsen på torsdagen. Den resulterade i en enighet att avveckla projektet i sin nuvarande form.

Bakgrunden är bland annat den rapport som revisionsföretaget Ernst&Young lagt fram. Där dras slutsatsen att det är bäst om kommunen formellt avslutar Gunillaprojektet om man ska nå önskvärda effekter.

Kärnan i Gunillaprojektet är det huvudavtal och det samarbetsavtal som finns mellan de fem parterna. Detta ska nu upplösas under förutsättning att samarbetet inom det fiberoptiska området fortsätter.

Kommunstyrelsen beslutade att kommunchef Bengt Friberg, Socialdemokraternas oppositionsråd Mikael Löthstam och kommunalrådet Caroline Schmidt, Centern, ska inleda förhandlingar om att avveckla Gunillaprojektet.

De representerar då kommunen och övriga parter är Fiberstaden AB, Hudiksvalls Bostäder AB, Ericsson och Quadracom/Zitius.

Ambitionen är att kommunen framöver ska knyta separata avtal med parterna och slippa det huvudavtal som inte längre känns relevant.

Förhandlingstrion betonar att det inte finns anledning till oro för kommunmedborgare som investerat i att ansluta sig till kommunens fibernät. Nätet ska finnas kvar, byggas ut och även framöver ägas av kommunen. Nätet värderas till över 200 miljoner kronor.