Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiberoptik med unik logistik

Ett avancerat projekt på Ericsson i Hudiksvall på tisdagskvällen krävde många speciallösningar.

Två stora kabeltrummor med fiberkabel lastades för att köras ned till Arlanda och sedan flygas till Sydkorea på torsdag. Det enda flygplan som klarar uppdraget är världens största, Antonov AN-225, och det är första gången det tar ett uppdrag i Norden.

Tiden är knapp för Ericssons sydkoreanska kund. Fiberkabeln ska läggas ner i havet tillsammans med en kraftkabel och hela projektet är redan planerat in i minsta detalj. Därför accepterade kunden också att fraktkostnaden hamnade på 10 miljoner kronor, medan själva kabeln gick på 7 miljoner.

Leveransen omfattar 40 kilometer kabel fördelat på två trummor. Specialvaggor från Tjeckien håller trummorna på plats när de lastas i planet. Totalt väger trummorna 110 ton.

Antonov AN-225 finns bara i ett exemplar och frakten av kabeln från Hudiksvall är det första uppdraget som planet har tagit på sig i Norden. Detta har fått flygentusiaster att följa projektet på nära håll och under veckan har olika uppgifter florerat på flygforum på nätet om när planet väntas landa på Arlanda.

Ett gäng från Ericsson kommer att resa ner för att närvara vid lastningen och förstås få en rundtur ombord på det unika flygplanet. Ett stort antal nyfikna flygintresserade väntas dyka upp på Arlanda under torsdagen, för att kunna bocka av att de sett Antonov-planet i verkligenheten.