Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiber, film, fiske – och familj

I barnaåren blev den lilla röda stugan i ett skogsbryn i Svedja ett andra hem, och då Olle Englundh gick i pension tyckte han det var dags att flytta in permanent.

Annons

Han föddes i Stockholm, men har hela tiden haft en fot i hälsingemyllan, där båda föräldrarna hade rötter. Själv levde Olle Englundh tämligen rotlöst i många år, och jobbade bland annat åt Ericsson med installation av tele- och datakommunikationsanläggningar.

– Med allt kringflackande i länder som Saudiarabien, Kuwait, Tunisien, Algeriet, Etiopien, USA, Korea och så vidare, var lugnet och naturen i Svedja en kontrast, med naturen inpå knutarna, säger Olle, som då pensionsdagen kom flyttade till stugan och började fixa och renovera.

– Nu är det bara bastun kvar. Om jag hinner...

Jo, det är ständigt en brist på tid. Pensionärslivet har inte riktigt infunnit sig hemma hos Olle. I stället har han startat firma och filmstudio, blivit fiskeområdesordförande och jobbar med fiberprojekt.

– Filmintresset har alltid funnits, och att få till bra återväxt av fisk i Harmångersån är oerhört viktigt – liksom att få ut fiber på landsbygden.

Det enda han beklagar är att friluftslivet och intresset för folkmusik inte hinns med.

– Jag spelar gitarr och dragspel bland annat, och har byggt en nyckelharpa, men...

Det mesta i Olles liv tycks böra på F, så även det viktigaste:

– Familjen. Jag har en underbar familj och vill hinna med barnbarnen så mycket som möjligt.

Finns det då något han skulle vilja göra, när och om han får tid?

– Åka till Kanada och filma naturen! Och Costa Rica... kanske tillbaka till Australien igen, där jag har vänner..

Födelsedagen då, vad ska hända?

– Inga direkta planer för dagen, däremot en häftig överraskning för familj och vänner som får vänta litet. Fast det finns litet egenplockad hjortronsylt och kan nog vispa ihop några våfflor om någon knackar på.