Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fettisdagsgubbarna lever vidare i Alfta

/
  • Ted Jonsson, Elin Nyman och Anna Larsson hade klätt sig som pirat, katt och prinsessa denna soliga tisdag i Alfta.
  • Sebastian Mellström, Engla Gradin, Vilma Blomberg och Rewan Miran hade klätt sig som clown, prinsessor och en tiger. Under dagen hade de bland annat fått pussel, Festis, nalle och blomlökar när de gick runt i centrala Alfta.
  • Amanda Nordén, Jolin Lindblom och Emmy Elfstrand hade hittat en fin klänning, Bamse-mundering och kattmundering som de hade tagit på sig.
  • Mattis Eder, Elliot Norman och Freja Fritz hade klätt sig som trollkarl, Darth Vader från Star Wars-filmerna och anka. De hade hittills fått bland annat ljuslyktor, klubbor och hoppgrodor under sin rundvandring.
  • Alvin Kjellgren, Saga Wallin, Max Fritz, Jonas Hellsén och Emilia Nordén var riddare, prinsessor, tiger och tomtenisse.
  • Tilda Mickelsson, Nora Persson och Matilda Nilsson Götesson var änglar och en prinsessa. Godis men även tandborste och tandkräm hade de hunnit få under rundpromenaden.

Traditionen att gå fettisdagsgubbe lever vidare i Alfta. Och det verkar inte som den kommer att dö ut. Drygt 200 barn brukar vara med.

Annons

Därför var det en brokig skara av barn som på tisdagen syntes gå runt till bland annat affärer, banker och hälsocentraler för att få godis eller något annat.

I Alfta har traditionen med fettisdagsgubbar och gummor dröjt sig kvar och är numera unik för hela Sverige. Traditionen sträcker sig tillbaka till den tid då många måste tigga för att överleva. Då gick man runt i gårdarna för att få en bit mat. Just på fettisdagen kunde gårdsfolket inte neka att ge något till dem som kom och tiggde.

Med åren har traditionen förändrats och istället för att gå i gårdarna, så går barnen i dag runt i centrum till affärer, frisörer och andra. Förskolornas barn börjar på förmiddagen gå runt i olika grupper med sina lärare och senare kommer de lite större barnen som brukar gå runt själva.

Barnen klär sig i olika munderingar och populärt bland flickorna är att vara prinsessa. Men även clowner, riddare, katt och tomtenissar är populära figurer.

– Fettisdagsgubbar är en tradition som alltid har varit i Alfta. Det är inte så att vi affärsmän gemensamt behöver förbereda oss, utan det sker per automatik, säger Marita Östberg som själv har gått fettisdagsgubbe.

Även hennes kollega Laila Ekman har gått fettisdagsgubbe.

– Även jag har gått runt i butikerna när jag var liten. Det var på 1950-talet, säger Laila.

På 50- och 60-talen förekom att barn gick fettisdagsgubbar både i gårdarna och butikerna. Det berodde på var man bodde i centrala Alfta eller i byarna utanför Alfta. Förskolelärarna Elisabeth Salmberg och Britt-Marie Åsentorp minns hur det var.

– Vi gick runt hemikring i gårdarna och kunde få en stor fem-öring eller en apelsin. Det var på 60-talet.

– Vi fick gå tidigare från skolan för att gå fettisdagsgubbe. Jag minns att vi gick gick runt med sparbössa. Det var också på 60-talet.

Annons