Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fett proppar igen rören

Fett som spolas ner i avloppet orsakar stora problem. Rören proppas igen och ökar risken för översvämningar – i bostäderna eller i ledningsnätet. Och kostnaden blir stor för kommunen.

Annons

Stekfett, frityrolja eller matolja som blir kvar i kastruller och stekpannor ska inte sköljas ner i avloppet. Att en del slarvar med detta är något som Gunnar Schön, planeringsingenjör på Söderhamn Nära och hans kollegor, ser konsekvenserna av.

– Det första vi märker är att det börjar gå trögare i avloppet och blir stopp. Fett i rören är en vanlig orsak, det är ett bekymmer, säger han.

När fettet rinner ut i avloppet kallnar och stelnar det. Det fastnar längs insidan av ledningarna och bildar stora cementliknande proppar som kan leda till stopp i avloppet.

– Det blir stora vita kakor som du inte vill lukta på, det kan jag lova. Det är vedervärdigt och inte så hygieniskt för oss som arbetar med det, säger Gunnar Schön.

Han berättar att ett avloppsrör generellt sett ska hålla i 100 år, men att det utspolade fettet kan påverka livslängden på hela ledningsnätet i kommunen. När det har gått för långt och fettpropparna sitter så pass hårt att de inte går att spola bort är den slutgiltiga lösningen att byta ut rören, något som har skett flera gånger i Söderhamns kommun.

– Det fördyrar drift och underhållsverksamhet, det är svårt att säga hur stor del av vår driftsbudget som går åt till detta, men det är helt klart en stor kostnad, säger Gunnar Schön.

Förutom kostnaden tar arbetet fettpropparna mycket tid av personalen och det har hänt att pumpstationer har havererat när fett kommit in i driftsystemen.

– Dessutom kan det slå tillbaka på fastighetsägaren själv. Om det blir en propp finns det risk att vattnet rinner ut på andra håll och orsakar skador som till exempel översvämningar i källare, säger Gunnar Schön.

Stopp i våra avloppsledningar är ett växande problem i hela landet. Mycket tyder på att sådana störningar ökat under 2000-talet i takt med att konsumtionen av oljor och frityrfetter fördubblats, enligt Jordbruksverket.

Att hushållen spolar ut fett i ledningsnätet är en del av problemet. Men Gunnar Schön menar att också restauranger, gatukök, matsalar, kaféer, bagerier, butiker, pizzerior, kiosker och andra ställen där man hanterar fett borde ta ett större ansvar.

– Problemen är när det blir stora anhopningar med många serveringar. Många av verksamheterna har fettavskiljare och sköter det bra, men en stor del av alla ställen saknar fettavskiljare. Vi försöker föra en dialog med företagen, men ibland byter de näringsinriktning utan att det kommer till vår kännedom, säger Gunnar Schön.