Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Flyktingplatserna i Sverige börjar ta slut. Under helgen höll migrationsminister Morgan Johansson en presskonferens där läget beskrivs som det svåraste i modern tid. Efter att 24 000 personer sökte asyl i Sverige i september är situationen så extraordinär att evakueringsplatser behövs tas i bruk. Det råder kris och "det behövs nationell mobilisering" för att citera migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

Efter att ha tillbringat ett par dagar i Bryssel med samtal både off och on the record med tjänstemän på EU-kommissionen, EU-kommissionärer och Europaparlamentariker så är förstärks bilden av ett Europa som vill men som inte har förmågan att hantera trycket och som överrumplats av flyktingvågen. Det är ett EU som också famlar efter lösningar där vissa steg är tagna och där man kan mellan raderna ana vad som kan komma härnäst.

Läs också: EU är inte bättre än 28 medlemsländer

Några saker som betonas i samtalen är bättre återvändande. EU har nu gjort en lista på säkra länder i Europas närområde, som Bosnien, Serbien, Kosovo, Albanien och Turkiet. Även om alla fall ska prövas individuellt så innebär listan en möjlighet att göra snabbprövning av medborgare från dessa länder för att minska trycket. Med tiden lär listan utvidgas.

En mekanism för "Hot Spot" som ska hjälpa Grekland och Italien med att ta hand om mottagning och registrering är på gång. Fler händer på marken som ska avlasta medlemsländer. Dessutom finns även beslutade åtgärder som omplacering av 160 000 flyktingar och stöd till flyktingläger. En som pratade om problemen on the record var handelskommissionären Cecilia Malmström som tidigare just haft migrationsfrågorna på sitt bord:

– Kris, krig och fattigdom i Europas närhet kommer att göra att människor vill fortsätta ta sig hit. I grunden är mobilitet något positivt som drivkraft för förändring. Vi ska inte glömma att en miljon svenskar emigrerade.

EU och Afrika håller toppmöte om migrationen i november med diskussioner om ett säkert återvändande och hur afrikanska länder, mot ekonomiskt stöd, ska kunna bidra till att minska strömmarna. EU-kommissionen förbereder också ett migrationslagpaket för 2016 som ska innehålla även lagliga vägar för arbetskraft.

Läs också: Så här hanterar Europas högerextrema kärleksvågen

Min första prognos efter besöket i Bryssel är att vi inom ett par år kommer att se gemensamma EU-regler för asylpolitiken som omfattar harmonisering av ersättningar till flyktingar, att man kan arbeta under ansökningstiden, att fler länder blir betraktade som säkra länder, gemensamma gränskontroller vid yttre gränserna, EU-gemensamma kontor utanför EU intill stora flyktingläger där man kan ansöka om asyl och sedan fördelas till medlemsländerna enligt en kvot. En flykting kommer då inte kunna välja land.

Ett par år var prognosen, sen kom helgens nyheter som gör att det kan gå fortare. Johansson presskonferens är en indikation på det, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung uppgifter om EU-läger i Turkiet för två miljoner flyktingar en annan (uppgifter som senare dementerades ska tilläggas).

Utmaningen blir att nå överenskommelser i de här svåra frågorna och samtidigt hålla ihop unionen, där länder som Slovakien obstruerar genom att gå till domstol efter ett beslut med kvalificerad majoritet. Och som Cecilia Malmström konstaterar kommer Europa få leva med krisen:

– Det finns inga enkla svar men det är en fråga som kommer att finnas kvar i många år framöver.

Frågan är så stor att det bara kan hanteras gemensamt på europeisk nivå, vilket med den splittring som finns blir en prövning. Svaret kan i slutändan mycket väl bli ett Festung Europa med få och små dörrar för den som vill söka skydd.

Läs också: Samma bilder nu som då