Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festscout med nobla drömmar

Det sägs att det är bra att sätta upp strategier för sina drömmar och mål. En del framgångsrika personer har 5,7 eller 10-årsplaner för vad de ska ha uppnått. För många fungerar det bra. Även om det förstås inte är säkert om det är på grund av planen de är framgångsrika, eller trots den.

Annons

Jag är rädd att jag stänger ute möjligheter om jag försöker hålla mig till en plan. Jobb till exempel, vem vet vilka spännande saker jag riskerar att missa på vägen om jag ställer fokus på ett enda mål?

Men för mindre livsavgörande händelser brukar jag vara planinriktad. Och ibland går det hiskeligt fort att nå dit man vill.

I måndags var det dags för frasande klänningar, glimrande diamanter och pingvinliknande män igen. Festernas fest. Nobelfesten. För fem år sedan bestämde jag mig: en dag ska jag gå på Nobelfesten. Det var den 9 december, dagen innan den stora begivenheten, och tidningarna hade förstås stora genomgångar kring bordsplacering och allt annat som hör till. En dag ska jag gå på Nobelfesten. Längre än så hann jag inte.

Dagen efter, på väg till mitt jobb, ringer mobilen. Det var en man jag träffat i några olika sammanhang men inte kände särskilt väl. Han bodde i Växjö och var en av de lyckligt inbjudna. Hans dam för kvällen hade olyckligtvis blivit sjuk. Så sjuk att hon var tvungen att missa festen. Han ville förstås gå ändå, och hade satt sig på tåget och funderat över sina alternativ. Vilka kände han i Stockholm, som hade en galaklänning redo och som skulle vilja gå. "Eva!"

Herregud, ja! Klart jag ville gå. Likt en slags festscout hade jag faktiskt en frasande klänning i garderoben.

Jag tittade på SVTs Nobelsändning i måndags och fnissade för mig själv när jag hörde frisyrgurun Patrik prata om gästernas långa och genomtänkta förberedelser. Själv gick jag, då 2007, från jobbet vid lunch, sprang in hos frisören mittemot lägenheten och bad henne ordna en Nobelfestmässig frisyr, och sminkade mig själv. Det gick lika bra ändå. Festen var nämligen alldeles, alldeles... underbar.

Så emellanåt går det fort att nå sina mål. Listan fick uppdateras med nya planer.

Vilka de är? Det berättar jag när jag nått dem.

Mer läsning

Annons