Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festligt slut på ramadan

Natten mot tisdagen siktades nymånen för första gången. I den muslimska kalendern är det tecknet för att en ny månad är här och att det därför är dags att bryta fastan.

Efter ramadan kommer eid al-fitr, muslimernas stora fest.

Annons

- Det här är lite som vår julafton kan man säga, säger Sabrina Ismail.

Hon är en av alla de muslimer som har samlats i gamla Kvarnmyraskolan under tisdagsmorgonen för att tillsammans bryta fastan. Lokalen är inte stor nog för alla så man har fått dela upp sig i två grupper. Först männen, sedan kvinnorna.

På golvet trängs besökarna med stora fat fyllda av godsaker som frukt, godis och olika bakverk. Barnen tar girigt för sig men för de vuxnas del blir det inte direkt något frosseri.

- Vi har ju fastat i en månad så vi orkar inte äta så mycket. Det tar ungefär en vecka innan magen har vant sig och man kan äta som vanligt igen, säger Fatima Farook, som har åkt från Sundsvall för att hälsa på vännerna i Söderhamn.

Kakorna på bordet i lägenheten finns inte att få tag på i Söderhamn utan tillverkas av kvinnorna själva, bland annat med kokos. På dagen har de ätit grillat lammkött och kyckling med pommes frites. Barnen har fått presenter, utöver de nya kläder som alla har köpt som en del av seden.

I muslimska länder är eid al-fitr en helgdag. Eftersom det inte är så i Sverige tar många ledigt från jobbet och skolan. Men alla kan inte vara lediga så mycket att de kan fira som de hade gjort i sina hemländer.

– Jag tog ledigt från skolan och har fått hemuppgifter som ska vara klara till på fredag, säger Khadija Isman Ali som pluggar till undersköterska.