Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festkväll för jubilerande gymnaster

I ett halvt sekel har tisdagskvällar inneburit motion för medlemmarna i Nybo gymnastikförening. Men när det var dags för 50-årsjubileum byttes träningspass mot feststass.

Annons

Ska man vara petig bildades Nybo gymnastikförening redan för 51 år sedan. Men året därpå 1964 gick de med i Sveriges gymnastikförbund och det räknas av medlemmarna som startpunkten. Oavsett hur man räknar så förstår man att gymnastiken har spelat en viktig roll under lång tid för den grupp kvinnor som i tisdags träffades på Helsingegården för jubileumsmiddag.

En av dem var Gun Persson, en av originalfriskusarna som var med på det första träningspasset, en tisdagskväll för mer än femtio år sedan.

– Det var kul, men jag var lite blyg, berättar hon och tillägger att den första gymnistikledaren var en bidragande orsak till detta.

– Hon var lite barsk. jag var lite rädd för henne, minns Gun Persson.

Men det hindrade henne inte från att komma tillbaka tisdagen därpå, och tisdagen efter det. Hon har inte missat många av de runt 1000 träningspass som föreningen arrangerat genom åren.

En annan som frekventerat gymnastikpassen på Nybo skola i ett halvsekel är Anna Nygårdh och hon vill fortsätta länge till.

– Jag har alltid tyckt om att röra mig. Man mår bra av att röra sig, man kan inte bara sitta och tänka på hur gammal man är, säger hon.

Båda kvinnorna är pensionärer och det gäller för de flesta i föreningen. Det tillkommer nya medlemmar men det handlar inte om några ungdomar. De lockas inte av den gamla hederliga husmorsgympan i Nybo skola, berättar ordföranden i föreningen Ingalill Tengvall. För dem tror hon det är träning på gym som gäller.

– Men detta är socialt och har en mysfaktor, vid sidan om att vi rör oss, säger hon.

Ja, föreningens medlemmar trivs tillsammans. Så pass att när säsongens inplanerade tisdagspass är genomförda brukar de fortsätta att hitta på motionsaktiviteter ändå. Men just den här tisdagen är träningsfri och det verkar inte någon av de närvarande ha något emot. Inte ens ledaren Ann-Marie Franzén som lett gymnastikpassen i 40 år.

– Nej just i dag blir det ingen träning. I dag ska vi äta och ha det bra.