Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festivaler hoppas på tillväxt

/
  • Festivalpubliken växer. Sverige får allt fler och allt större festivaler och arrangörerna tror på fortsatt uppgång. Men förra året gjorde flera av de största kännbara förluster.
Foto: Patrick Sörquist/Scanpix

Festival-Sverige växer explosionsartat. 11 av landets 13 största festivaler höjde sina besökssiffror förra året. Trots uppgången tror många på fortsatt tillväxt.

Annons

Depeche Mode på Arvikafestivalen. Mötley Crüe på Peace and Love. Metallica på Sonisphere i Hultsfred. Listan kan göras lång, för sommaren 2009 bjöd på en osannolik mängd världsartister.
Det stora utbudet innebar ökad konkurrens om publiken, men det påverkade inte de svenska festivalerna. Samtidigt som Sweden Rock slog sitt eget publikrekord och lockade 35 200 besökare kastade sig Peace and Love från 25 000 till 37 000 besökare.
- Jag varnade förra året för att man närmade sig gränsen, men jag hade fel. Uppenbarligen räckte publiken en bit till, konstaterar Lars Nylin, chefredaktör för tidskriften Musikbranschen med mångårig erfarenhet från skivindustrin.


11 av 13 ökar
TT Spektra har sammanställt besöksstatistik från landets största festivaler 2009. Hela 11 av 13 festivaler med jämförbara siffror ökade antalet besökare jämfört med 2008.
- Vi har haft runt 18 000 besökare de senaste åren, men så förra året - bada bing! - 30 000. Det tror jag beror på att vi har ändrat strategi och gjort om festivalen från en ungdomsfestival till en folkfest, säger Fredrik Forsfjäll som driver Trästockfestivalen i Skellefteå.
Med samma taktik har gänget bakom Peace and Love gjort festivalen till Sveriges största. Men många arrangörer tänker tvärtom. Hajpade Way Out West, indiefavoriten Emmaboda och hela floran av metal- och hårdrocksfestivaler siktar på en smal målgrupp och väljer band som inte nödvändigtvis toppar försäljningslistorna.
Lars Nylin har en teori om varför livemusiken fått ett sådant uppsving:
- Vi omges av ett brutalt mediebrus och umgås med varandra genom internet eller mobiltelefoner. Musik och festivaler blir vilopunkter där människor träffas på riktigt, säger han.


Dinosaurierna lever
Lars Nylin pekar samtidigt på att allt fler stora artister ger sig ut på vägarna i takt med att skivförsäljningen går ner.
Emmabodas festivalkapten Håkan Karlsson ser mer krasst på saken.
- Förr i tiden fick man en käpp när man fyllde 50, nu får man en tatuering. Det är betydligt fler som går på festivaler i dag än för tio år sedan. Det är därför det går så bra för hårdrockarna och stadsfestivalerna. Men vi riktar oss till en ung publik, de är ungefär lika många som förr, säger han.


Ingen given vinst
Samtidigt som många klassiska festivaler växte förra året tillkom flera nya. Med Metallica som dragplåster landade den turnerande endagsfestivalen Sonisphere i Hultsfred och lockade 35 000 hårdrocksfans. I år är även Gävlefestivalen Getaway och Rock Weekend i Sölvesborg med och slåss om hårdrockspubliken. De siktar båda på fler än 10 000 besökare.
Trots den explosionsartade utvecklingen tror nästan hälften av Sveriges festivalarrangörer på fortsatt tillväxt. Men rekordsommaren 2009 hade en baksida. Trots fler besökare och hyllade bokningar gjorde såväl Peace and Love, som Hultsfred och Arvikafestivalen kännbara förluster.
I år siktar Hultsfred och Way Out West inte på att växa utan vill snarare behålla sin publik. Arvika och Sweden Rock släpper färre biljetter än i fjol.
- Jag tror att livemusiken fortsätter att växa och att allt fler kommer att gå på festivaler, men någon gång måste bubblan spricka. Givetvis tar det stopp någonstans, säger Olov Hallberg från Arvikafestivalen.
Carl Cato/TT Spektra
carl.cato@ttspektra.se


Bildtext 1-2: Världstjärnorna Depeche Mode på Arvikafestivalen 2009. Trots rekordpublik gjorde festivalen en kännbar förlust.
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Bildtext 3: Öde på Hultsfreds station. Den klassiska festivalen har kämpat med dålig ekonomi i flera år. Sommarens fest blir den 25:e sedan starten - och kanske den sista.
Foto: Patrick Sörquist/Scanpix
Bildtext 4: Festivalpubliken växer. Sverige får allt fler och allt större festivaler och arrangörerna tror på fortsatt uppgång. Men förra året gjorde flera av de största kännbara förluster.
Foto: Patrick Sörquist/Scanpix
Bildtext 5: Metallicas James Hetfield spelar på Sonisphere i Hultsfred. Den ambulerande festivalen lockade 35 000 besökare. I år hålls festen i Stockholm och arrangörerna tror på nytt publikrekord.
Foto: Mikael Fritzon/Scanpix
Bildtext 6: Mötley Crües Vince Neil på Peace and Love, som slog publikrekord förra året.
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Mer läsning

Annons