Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festival drar i gång i Söderhamn: "Pride har gjort skillnad"

Prideflaggorna vajar i vinden i Söderhamns centrum. Under helgen kommer gatorna åter att fyllas med färgglada människor och plakat. Pridefestivalen är här med high heel race, föreläsningar, regnbågsmässa och mycket mer.

För tre år sedan var Söderhamn först i Hälsingland med att arrangera Pridefestival och nu är det åter dags. Redan under torsdagskvällen drog det igång med föreläsning och en paneldiskussion på stadsbiblioteket. Men självaste festen drar igång under fredagen med ett fullspäckat schema.

– Årets höjdpunkter är high heel racet och Prideparaden. Och avslutningen på kvällen, och regnbågsmässan på söndag. Nä, men allt är en höjdpunkt, säger arrangören Majs Keller.

Läs mer: Alma Dahlberg gör årets låt för Söderhamn Pride

Nytt för i år är den sektion som kommer att leda paraden, kallad Marching for those who can't.

– De kommer att gå först, före ledarbilen och kommer att ge ett tungt avstamp tycker jag. Att man lyfter upp sektionen för dem som inte kan gå runt om i världen.

Läs mer: Förändring årets tema på Pride: "För att Söderhamn ska bli en bättre stad att leva i"

Årets tema är förändring vilket kommer att visa sig främst i de förläsare som är inbjuden menar Majs Keller.

– Det är många av föreläsarna som har varit med och förändrat redan från första början, när vi tänker tillbaka till frigörelseveckan och fram till nu år 2016.

Inför festivalen och under firandet uppmärksammas HBTQ-personer. Men vad blir egentligen effekten när festligheterna är över och vardagen är tillbaka?

– Om man ser tillbaka till föregående år, så är den bra. Redan i måndags var det affärer, privata aktörer och kommunala organisationer som började prideflagga. Det har man inte gjort under tidigare år, så man känner verkligen att det är Pride i kommunen i år.

Personligen tycker Majs inte att Söderhamn Pride har skapat någon större förändring i hur man tänker kring HBTQ-personer i kommunen. Men hon känner ändå att det har hjälpt till att förändra bemötandet.

– Det har inte blivit en jättestor förändring men det har gjort skillnad, och för mig betyder det mycket med tanke på att jag jobbar mitt i det. Man behöver inte köra samma "föreläsning" inför varje möte. För vissa är det självklart, för andra är det tveksamt men för varje år som man bygger på blir det bättre.

Att fler företag och personer uppmärksammar Pride för varje år de arrangerar det, anser Majs är viktigt för att minska fördomarna. Det viktiga när man går i paraden är att man vet varför man går tycker Majs Keller.

– Syftet är att man vill uppmärksamma Pride och att det blir mer öppet och att acceptansen blir större. Det kan lika gärna gå 100 personer, huvudsaken är att man vet varför man går.

Se bilderna från fjolårets Pride-firande

Här kan du se en livesändning från Pride-tåget på lördag klockan 14.50: