Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fester och luncher bort i bromspaketet

Glöm personalfester och arbetsluncher! När kommunen drar åt den ekonomiska handbromsen jagas alla kostnader. 2009 gav det 10 miljoner kronor.

Kommunchefen Claes Rydberg kan nu presentera det bromspaket som kommunstyrelsen gett honom i uppdrag att ta fram.

Mycket av det som står i det två A4-sidor stora dokumentet liknar det som togs fram med anledning av den internationella finanskrisen 2009 då kommunen stod inför drastiskt minskade skatteintäkter.

Då var det nuvarande ekonomichefen Nicklas Bremefors som var kommunchef.

– Då var det allmän krisstämpel. Det mesta dök, varslen var många och det ledde till en krismedvetenhet. Nu är det inte samma läge runt oss. Det här underskottet som ska tacklas har kommunen själv stått för, säger Nicklas Bremefors.

Bremefors räknar med att 2009 års bromspaket gav 7 miljoner kronor i besparing. Men med minskade vikariekostnader, till följd av avsevärt färre möten, kursen och konferenser, blev det totalt runt 10 miljoner kronor.

Där har alltså kommunen ett mål att använda sig av.

Men det handlar totalt om cirka 27 miljoner kronor som styrelser och nämnder ska hämta in för det nollresultat som behövs för att inte 2015 års budgetläge ska förvärras ytterligare.

Problemet i sammanhanget är att omsorgsförvaltningen kanske inte kan bromsa lika hårt som 2009.

– Det året svarade vi för kanske hälften av de 10 miljonerna. Då hade vi ställen där vi kunde justera nyckeltalen och därmed spara en del. Nu är dock allt slimmat och vi ser fortfarande hur ärendena ökar inom barn- och familjeenheten. Så riktigt så duktiga som 2009 kan vi nog inte vara även om vår nämnd redan i mars gav ett sparkrav på 2 procent, säger socialchefen Marita Wikström.

Datorer, bilar, möbler, konsulter, externa kurser och konferenser. Där finns exempel på där det dras i handbromsen och varje inköp prövas extra.

Claes Rydberg nämner också arbetskläder och skor (inte skyddskläder/-skor) och kommunbekostade personalfester som andra besparingsområden. När det gäller julfirande och julklappar ska koncernledningsgruppen senare under året överväga vad som bör göras.

Både Claes Rydberg och Nicklas Bremefors nämner långsiktiga beslut för en annan kostnadsnivå som nödvändigt parallellt med "handbromsen". Detta eftersom kostnaderna under 2011-2013 har ökat mer än skatteintäkterna och statsbidragen.