Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fester och hög musik stör grannar

Några blir störda av sådant som andra knappt hör. Andra spelar gärna hög musik långt in på nätterna. 282 störningsanmälningar kom in till Faxeholmen förra året.

I ett hyreshus ska många människor med olika dygnsrytm, vanor och arbetstider samsas. Faxeholmen AB har runt 4 500 hyresgäster och får i snitt in mellan fyra och fem störningsanmälningar i veckan. Av 282 anmälda störningar 2013 var 80 bekräftade störningar. Det har legat på ungefär samma nivå de senaste åren.

– Möjligtvis kan man se en liten trend att fler tar kontakt med störningsjouren nu. Man kanske drog sig mer för det förr, säger Petri Berg vd på Faxeholmen.

Söderhamnarna stör sig mest på när någon spelar musik på hög volym, ofta i samband med fester. Andra anmälda problem är spring i trappor, hundar som skäller högt och länge, att någon duschar eller spolar vatten mitt i natten, att någon borrar, spikar eller bankar sent på kvällen eller använder tvättmaskin nattetid.

En hyresgäst som blir störd bör först knacka på hos grannen och berätta vad man upplever. Om det inte hjälper kan man vända sig till Faxeholmen. Är det efter kontorstid åker Securitas då ut för att bekräfta störningen och påtala för den som orsakar ljudet att andra upplever det som störande.

– De gör en bedömning på plats. De måste kunna bekräfta störningen för att vi ska gå vidare med ärendet, säger Petri Berg.

Faxeholmen samarbetar med social- och omvårdnadsförvaltningen för att förebygga störningar och grannosämja och identifiera problem. Det kan vara i ärenden som handlar om missbruk i hemmet eller demens till exempel.

En hyresgäst som återkommande stör sina grannar får en skriftlig varning och bli tvungen att betala en avgift. Om ingen bättring sker kan hyresgästen, enligt hyreslagen, förlora rätten till lägenheten.

– När vi är där på plats och för en dialog förstår de allra flesta innebörden. Men i några enstaka fall har det gått så långt att någon har blivit av med sitt boende.

Är det okej att ha fest med hög musik om man sätter upp en lapp innan?

– Nja. Det är alltid bra att prata med sina grannar, men mellan 22 och 07 ska man visa extra hänsyn. Du kan fortsätta festen efter 22, men tänka på att du har grannar som kanske ska upp tidigt morgonen efter, säger Petri Berg.