Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Festen är viktig inom kyrkan”

Kom och se heter den allkristna festival som arrangeras i Öjeparken i Edsbyn 31 juli till 9 augusti. Underhållning, möten, idrottsevenemang och seminarier står på programmet. Bland de medverkande finns kände journalisten och författaren Göran Skytte.

Bakom Kom och se-festivalen står 16 kyrkor och församlingar i Edsbyn, Alfta och Bollnäs. Det är tredje gången arrangemanget genomförs, tidigare evenemang hölls 2005 och 2007. Att benämna arrangemanget ”festival” är ett mycket medvetet grepp av arrangörerna.
– Vi kallar det festival för att folk ska känna att det är lite avslappnat och våga vara med. Kyrkan brukar ju kunna ses som en plats för allvar och sorg, men festen och glädjen är också viktig. Det vill vi understryka med det här, säger David Duveskog från Trosgnistan, en av de medverkande församlingarna.
Bland de många programpunkterna under festivaldagarna märks medverkan av specialinbjudna gästföreläsare. Journalisten Göran Skytte är troligen det namn som de flesta känner igen, men inom kyrkans värld är även domkyrkokomminister Carl-Erik Sahlberg, evangelisten Ingemar Helmner tunga namn. Dessutom kommer kulturarbetaren och utbildaren Gunlög Rosén att medverka. Hela programmet finns på nätet, www.komochse.se.
– Vi har bjudit in personer med ett budskap, som kan predika det vi som arrangerar gemensamt tror på, säger David Duveskog.
Maria Ceder från organisationen Sport for life, som bland annat jobbar med kopplingen idrott-kyrka, arbetar med förberedelserna inför den ungdomsfestival som ingår under Kom och se-dagarna. Innebandyturnering, vattenkrig (!), klättervägg och uppträdande av gruppen Indigo är några av programpunkterna. Maria Ceder berättar också att man kommer att göra ”punktinsatser” på orter i hela Hälsingland för att marknadsföra festivalen och locka folk.
– Vårt mål är att det inte ska undgå någon att det pågår en festival i Edsbyn de här dagarna, ler hon.
Målgruppen för festivalen är självklart människor inom kyrkor och församlingar, men kanske framför allt folk som inte är engagerade kyrkligt. Ingvar Karlberg från EFS Missionsförsamling förklarar:
– Vi vänder oss faktiskt framför allt till människor som inte är så kyrkvana. Vi vill visa alla vad vi har att erbjuda.
David Duveskog tror, vis av erfarenhet från tidigare arrangemang, att många människor kommer att samlas i Öjeparken under festivaldagarna.
– Människor har olika infallsvinklar när det kommer till de andliga frågorna, men oavsett hur man möter dem så kommer man inte ifrån dem. Vi märker att intresset för andliga frågor är väldigt stort i samhället, även fast media oftast inte speglar det. Men Jesus drar ändå, ler David Duveskog.