Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fest och spektakel i romersk miljö

Verona i norra Italien har gott om anor och historia. Ta samtidigt sikte på Gardasjön, föreslår sångaren och ciceronen Lena Nordin. Och framför allt: gå på opera.

Låt oss gå tillbaka i tiden. Arena di Verona är fullsatt och tusentals par ögon stirrar som hypnotiserade på striderna på scenen. Så hörs ett utdraget skrik som studsar mot de stenbelagda avsatserna. En av gladiatorerna segnar livlöst ned, och stora delar av publiken reser sig i eufori över dramatiken. Vrålen är öronbedövande.

Många hundratals år senare är det 1900-tal, och man kommer fram till att den romerska manegen och dess akustik under bar himmel är som gjord för opera.

Någon gång på 1970-talet går en svensk 18-årig student vid Malmö musikhögskolan med lätta steg uppför stentrapporna. Hon slår sig storögt ned på en av de onumrerade platserna mellan två äldre gentlemän. Trion språkas vid, trivs ihop och de båda herrarna bjuder på vin. När de förstår att den unga kvinnan inte känner till kvällens verk "Turandot", berättar de handlingen. Men inte bara det:

– En av dem ställde sig upp och sjöng melodierna för mig, säger Lena Nordin och skrattar.

Resten är, som det brukar heta, historia. Lena gick klart sin utbildning, tog plats på den svenska operascenen och är sedan 1999 hovsångerska. Sedan hon pensionerades från Kungliga Operan i Stockholm 2014 har hon utvecklat en annan ådra: att hos Yournexttour.com planera och leda operaresor runtom i världen.

Föreställningarna börjar vid nio eller strax därpå. Mysfaktorn är skyhög. Besökarna får små tända ljus, som lyser i sommarnatten. Den elliptiska scenen i flera trappsteg imponerar med alla statister och sångare.

– Det är ett enormt spektakel i dess positiva mening. Det är lika mycket fest som föreställning.

Herrar i smoking och damer med höga klackar och djärva klänningar lyssnar tillsammans med shorts- och jeansklädda. Turisterna kommer från hela världen, och många reser med lätt bagage. Oavsett kläder är man välkommen i publiken.

– Det är en speciell sak när så många samlas för att man älskar en sak – opera. Egentligen är det två saker: Man är förälskad i Italien också, säger Lena om stadens stora attraktion.

Hon talar sig varm om trakten och utflyktstipsen flödar. Åk till Gardasjön! Ät av maten, drick vinet. Klimatet – här odlas till och med citroner – är underbart, vilket även påverkar operaupplevelsen.

– För en svensk är det underbart att sitta på en utomhusteater utan att frysa häcken av sig.

Den första gången är alltid speciell. I Puccinis verk ser den grymma prinsessan Turandot till att alla hennes friare avrättas. Men så anländer prins Calaf och kärleken blomstrar.

– Det var helt fantastiskt. Och Franco Bonisolli, han i huvudrollen, sjöng så att jag bara dog, säger Lena Nordin.

Mikael Nilsson/TT