Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Femtusen kronor per dygn: "Ensamkommande flyktingbarn har blivit en affärsmarknad"

Förra veckan hade Hudiksvalls kommun ansvar för 154 ensamkommande flyktingbarn. Nu kan det vara närmare 160 barn. Men avsikten var att ta emot 32 barn.

Läs mer: Sexuellt övergrepp på ensamkommande barn

– Vi får fortfarande mer pengar av Migrationsverket än vad det kostar, men vi går inte med vinst. Att ta hand om flyktingbarn har blivit en affärsmarknad, säger Henrik Persson (S), ordförande för social och omsorgsnämnden i Hudiksvalls kommun.

Kommunen startade 32 egna platser där barnen kunde bo. I januari kan det öppnas hem för ensamkommande flyktingbarn i Friggesund och det kan komma att startas ytterligare två-tre boenden under våren.

– Vi vill ha barnen här för det blir slitsamt för våra socialsekreterare att hålla kontakten med barn spridda mellan Skellefteå och Äppelbo, säger förvaltningschef Pia Andersson.

Läs mer: IVO-larm: Gränsen är nådd

Det kan komma 2-3 ensamkommande barn varje dag till Hudiksvall. Förra veckan hade Hudiksvall 61 barn placerade i boenden i andra kommuner. 23 barn var i konsultstödda familjehem (som drivs av företag). 10 barn bodde hos släktingar och 11 i familjehem i Hudiksvall.

Ytterligare 32 barn fanns i kommunens boende samt utöver dem 17 personer i utslussningsboenden för gymnasieelever som hunnit fylla 18 år.

Men flyktingvågen innebär att Hudiksvall tar ansvar för betydligt fler barn just nu. Av de 154 barnen var det 61 som var placerade på ett boende utanför kommunen. Det kan gå fel, som det gjorde vid ett boende i Västerås nyligen där ett barn utsattes för sexuella övergrepp. Där hade Hudiksvall 22 barn som alla flyttades till andra boenden.

Snabba åtgärder kan samtidigt bli kostsamma. Kommunen får 1 900 kronor per barn och dygn av Migrationsverket.

– Vi har varit tvungen att ta platser som kostade 5 000 kronor per dygn, även om vi flyttade barnet efter två dygn, säger förvaltningschef Pia Andersson.

Många berörs av flyktingkrisen och vill öppna sina hem för ensamkommande flyktingbarn. Socialtjänsten har därför satt fler anställda på att göra den obligatoriska granskningen av dem som vill bli familjehem. Nu går förvaltningen ut och söker ytterligare en familjehemssekreterare för att processen ska gå snabbare.

Läs mer: Rekordmånga familjer i Hudiksvall vill hjälpa till

Vad gäller kostnaderna står Migrationsverket för hela kommunens kostnad om barnet fått ett permanent uppehållstillstånd, PUT. Men det gäller bara 26 av de 154 barnen och Migrationsverket aviserar att anhopningen gör att det kommer ännu längre tid att bevilja PUT.