Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feministisk glädje i Hudik

SD och Fi är EU-valets stora vinnare. Bägge partierna tar sina första platser i EU-parlamentet. Och bägge har haft god hjälp av väljarna i Hudiksvall och Nordanstig.

Annons

Många väljare i Hudiksvall och Nordanstig lämnade sofflocket inför årets EU-val för att göra sina röster hörda. I Hudiksvall ökade valdeltagandet med 4,1 procentenheter och i Nordanstig med 5,9.

Den kantring åt höger som ses över större delen av Europa, är tydlig också i Norrhälsingland. I Hudiksvall gick Sverigedemokraterna starkt framåt och ökade med 7,6 procentenheter jämfört med valet 2009.

Riktigt starkt framåt går emellertid Sverigedemokraterna i Nordanstig där de blir näst största parti med 15 procent av rösterna.

Både Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna tappar röster i Hudiksvall och Nordanstig. I Hudiksvall är Moderaternas tapp närmast ett ras från 12 procent av rösterna 2009 till 8,1 i söndagens val. I Nordanstig är tappet mer blygsamma 1,5 procentenheter.

Rollen som regeringsbärare har påverkat Moderaternas resultat enligt vissa bedömare.

Piratpartiet var förra EU-valets stora skräll. Nu tappar de bägge sina mandat i Europaparlamentet. Ett av dem snappar istället Feministiskt initiativ upp.

Fi gjorde att mycket bra val och fick 5,3 procent av rösterna. I Hudiksvall är Feministiskt initiativs Nina Lundstedt ganska nöjd över resultatet på riksplanet.

– Jag tycker det är glädjande trots att det inte blev så stort som Valu visade.

I Nordanstig och Hudiksvall har partiet också funnit sympatisörer för sina frågor. 3,8 procent av Nordanstigsväljarna och 5,2 procent av väljarna i Hudiksvall röstade på partiet.

– Det är jag faktiskt lite stolt över, i länet var siffran 4,3 procent om jag minns rätt. Det visar att Hudikborna är på frammarsch inom feminismen, säger Nina Lundstedt.

De högerextrema partiernas i Europa och Sverigedemokraternas framgångar oroar henne.

– Det är förfärligt. Man ser tendenserna även i Hudiksvall. Där tror jag att vi fyller en viktig funktion; vi gick ju till val på "ut med rasismen, in med feminismen!, säger Nina Lundstedt.

Socialdemokraterna är det enskilt största partiet och ökar något i de bägge kommunerna. Partiet har runt en tredjedel av rösterna.