Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feministisk glädje i Hudik

SD och Fi är EU-valets stora vinnare. Bägge partierna tar sina första platser i EU-parlamentet. Och bägge har haft god hjälp av väljarna i Hudiksvall och Nordanstig.

Många väljare i Hudiksvall och Nordanstig lämnade sofflocket inför årets EU-val för att göra sina röster hörda. I Hudiksvall ökade valdeltagandet med 4,1 procentenheter och i Nordanstig med 5,9.

Den kantring åt höger som ses över större delen av Europa, är tydlig också i Norrhälsingland. I Hudiksvall gick Sverigedemokraterna starkt framåt och ökade med 7,6 procentenheter jämfört med valet 2009.

Riktigt starkt framåt går emellertid Sverigedemokraterna i Nordanstig där de blir näst största parti med 15 procent av rösterna.

Både Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna tappar röster i Hudiksvall och Nordanstig. I Hudiksvall är Moderaternas tapp närmast ett ras från 12 procent av rösterna 2009 till 8,1 i söndagens val. I Nordanstig är tappet mer blygsamma 1,5 procentenheter.

Rollen som regeringsbärare har påverkat Moderaternas resultat enligt vissa bedömare.

Piratpartiet var förra EU-valets stora skräll. Nu tappar de bägge sina mandat i Europaparlamentet. Ett av dem snappar istället Feministiskt initiativ upp.

Fi gjorde att mycket bra val och fick 5,3 procent av rösterna. I Hudiksvall är Feministiskt initiativs Nina Lundstedt ganska nöjd över resultatet på riksplanet.

– Jag tycker det är glädjande trots att det inte blev så stort som Valu visade.

I Nordanstig och Hudiksvall har partiet också funnit sympatisörer för sina frågor. 3,8 procent av Nordanstigsväljarna och 5,2 procent av väljarna i Hudiksvall röstade på partiet.

– Det är jag faktiskt lite stolt över, i länet var siffran 4,3 procent om jag minns rätt. Det visar att Hudikborna är på frammarsch inom feminismen, säger Nina Lundstedt.

De högerextrema partiernas i Europa och Sverigedemokraternas framgångar oroar henne.

– Det är förfärligt. Man ser tendenserna även i Hudiksvall. Där tror jag att vi fyller en viktig funktion; vi gick ju till val på "ut med rasismen, in med feminismen!, säger Nina Lundstedt.

Socialdemokraterna är det enskilt största partiet och ökar något i de bägge kommunerna. Partiet har runt en tredjedel av rösterna.