Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Feminister synar sexismen"

I dag är det den internationella kvinnodagen.

– Man önskar att det inte skulle behövas en kvinnodag. Men det är inte jämställt och då är det bra att den finns, säger 18-åriga Maja Lambertsson.

Kvinnodagen firas över hela världen.

– Man kan inte begära att folk har jämställdhetstänk 24 timmar om dagen sju dagar i veckan. Men en dag tycker man att de borde klara av, säger Mikael Wikman.

Vad vill ni lyfta på kvinnodagen?

– Jag skulle vilja belysa vikten av att kvinnor har rätt till sin kropp. Hur kan man kräva rättigheter om man inte har rätt till sin egen kropp, säger Mikael.

På vilket sätt märker ni av ojämställdheten i er vardag?

– Jag spelar fotboll och det är tydligt att damfotbollen inte alls får lika stort utrymme i media som herrfotbollen, säger Maja.

– Jag håller på med datorspel och där är sexismen mycket värre. Inom elektronisk sport har inte jämställdheten slagit rot, det är mycket trakasserier. Internet tar fram extrema sidor hos folk. Man är inte ställd inför samma ansvar på internet som i verkligheten. Det är en helt annan grej om man går fram till någon och säger något eller om man skriver det bakom en datorskärm, säger Mikael.

Vad tänker du när du ser allt det här?

– Om man ska lägga sig i vartenda bråk på internet som innehåller sexism, skulle man inte få göra något annat. I stället för att bemöta idioterna försöker jag lyfta fram bra exempel.

Hör i tv-inslaget varför Mikael Wikman och Maja Lambertsson tycker att feminismen är viktig.