Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feminismen behövs mer än någonsin

Har feminismen gått för långt? undrar Belinda Olsson i sitt tv-program Fittstim – Min kamp och besöker ett hen-dagis i Stockholms innerstad och barbröstade demonstranter för att förstå sin och andras skepsis. Nej, vill jag svara, feminismen är i högsta grad nödvändig och måste bli ännu tydligare och aktivare!

De till synes extrema feministiska hållningarna har faktiskt alltid funnits och de kan tyckas utflippade, men även de utgår från upplevelser av orättvisor i samhället som har sin grund i en ojämlikhet mellan könen.

Det är dock inte utkanterna som gör skillnad och de som behöver uppmärksamhet i dessa tider då många upplever en backlash när det gäller jämställdheten.

Varför fortsätter löneskillnaderna mellan kvinnor och män att öka? Varför talas det inte mer om flickor och pojkar i förskolan och hur könsskillnader fortsätter att befästas tidigt? Hur kan en grupp pojkar frias från våldtäkt av en berusad tjej för att det inte är säkert att de förstod att hon inte ville ställa up

Feminismen och jämställdheten står under attack – fler länder antar antiabortlagar som borde ha lagts i skrivbordslådan för längesedan och då blir Sverige en exotisk utpost för tillresande journalister som ska skriva om det könsneutrala hen-dagiset.

Vi har alla fördomar. Om vad en man är, vad en kvinna är, vem som ska göra vad och varför en tjej som klär sig utmanande får skylla sig själv när en kille tror att det är fritt fram att ta för sig.

När Turteatern tog upp Valerie Solanas Scum-manifestet på scenen fick den kvinnliga publiken sitta för sig och få all positiv uppmärksamhet och förmåner medan männen blev nedlåtande behandlade. Det gav både män och kvinnor en aha-upplevelse: är det så här det känns att vara det första respektive det andra könet?

Vi ser inte alltid ojämlikheten i vardagen, det är så vanligt att kvinnors utseende kommenteras och nedvärderas, medan män kan uppfattas som attraktiva även med kulmage och glesa hårtestar, att vi inte reagerar. Till exempel.

Denna ojämlikhet sitter i ryggmärgen sedan många generationer tillbaka. Jag kommer ständigt på mig själv att "så där borde jag inte reagera".

Om små pojkar blir uttittade när de väljer en rosa tröja med gulligt motiv eller när bråkiga flickor uppfattas som ett större problem än likadant agerande pojkar, så borde vi göra något åt det. Jämställdhet är att varje individ accepteras för den han-hon-hen är och vill vara. Att inte begränsas på grund av gamla värderingar om vad en man eller kvinna är. Att öppna alla vägar för yrkesval och livsstil. Att inte kränka andra. Alla människors lika värde.

Jag struntar i om Ulf Lundell vill vara med och diskutera feminismen med Belinda Olsson, men en god sak med hennes tv-serie är i alla fall att feminismen diskuteras mer. Den behöver allt strålkastarljus som finns. Och engagera både kvinnor och män.