Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem uppsagda hos Hiabs underleverantör

Samtliga fem anställda vid Hudiksvalls Industripartner, tidigare Profix, har sagts upp.

Hudiksvalls Industripartner är en av flera underleverantörer som arbetar på uppdrag av Hiab. Uppsägningarna, som trätt i kraft, skedde innan beskedet om att Hiab flyttar tillverkningen av lastkranar, och är en följd av en längre tids nedgång i orderläget.

Verksamheten startade på 1950-talet som Hiabs verktygsavdelning. Den knoppades av och såldes 2007 till Profix AB, med säte i Skellefteå. För ungefär ett år sedan köptes företaget upp av KJ AB och blev åter ett Hudiksvallsföretag. Uppdragen till Hiab har blivit färre med tiden och företaget arbetar mycket med att bredda verksamheten.

– Vi hoppas fortfarande att kunna vända trenden, säger ägaren Kjell Jansson, som konstaterar att företaget har erfarna anställda med långa uppsägningstider.

Under tiden jobbar man intensivt med att hitta nya uppdrag, dels hos kända kunder och dels på nya marknader. Förhoppningen är att rädda jobben för så många som möjligt.

– Det känns som att det borde kunna gå, berättar Kjell Jansson och hänvisar till den kompetens som finns, bland annat med att konstruera och tillverka fixturer och verktyg med hög precision.

Man arbetar också med underhåll, reparationer och servicearbeten och nytillverkar maskinkomponenter som behöver ersättas.

Det kan även uppstå jobb i samband med Hiabs flytt till Polen.

– Vi har förut offererat och levererat dit, konstaterar Thomas Hagström, konstruktör.

Han tillägger att de också nu lämnat en offert men inte fått svar än.

En annan underleverantör, Hydroscand, är mer hemlighetsfull kring hur de påverkas av Hiabs planer.

– Vi vill inte uttala oss om det, säger personalchef Mona Frisk.