Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem larm på fem timmar – vårvädret ger stor brandfara i Hälsingland

Onsdagens stålande sol och ett kvicksilver som jagade upp sig strax under 20-strecket må vara fantastiskt trevligt. Men i takt med att temperaturen stiger ökar även risken för bränder.

Den gassande vårsolen lockade ut hälsingarna i den varma friska luften. Fantastiskt trevligt tycker de flesta – men när värmen stiger ökar även risken för bränder.

Läs mer: Larm om gräsbränder i Ljusdal: "De är inte under kontroll"

– Det här vårvädret ställer till det på sätt och vis då luften är väldigt torr just nu. Torr luft tillsammans med lite vindar så torkar det upp rejält i terrängen, säger Kenneth Eriksson på räddningstjänsten i Ljusdal.

En snabb blick på SMHI:s brandriskprognos visar en skrikröd färg över hela Hälsingland när det gäller risken gräsbränder.

En brandrisk som visade sig i antalet larm som kom in till Sos-alarm under onsdagen.

På omkring fem timmar rullande det in hela fem larm om olika bränder.

Vid tretiden larmades räddningstjänsten i Söderhamn ut till Tönnebro.

Läs också: Utryckning efter brandlarm i Tönnebro – utan brand i sikte

Vid 17.30-tiden var det dags för räddningstjänsten i Ovanåker att fara ut till en brand på ett kalhygge utanför Edsbyn.

Läs även: Brand på kalhygge i Ovanåker – räddningstjänst på väg

Knappt en halvtimme senare var det dags för brandmännen i Ljusdal att kasta sig i bilarna och fara ut till Järvsö efter ett larm om en gräsbrand.

Strax efter 19-tiden var det åter dags för Ljusdalsstyrkan att rycka ut då en mindre skogsbrand bröt ut vid Laforsen.

Läs mer: Larm om skogsbrand utanför Kårböle

– Hade det blåst lite på den platsen hade det nog varit kris men inringaren lyckades få bukt med elden innan vi kom till platsen, berättar Kenneth Eriksson.

Enligt Ulf Olsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Söderhamn, råder det just nu förhållandevis hög brandrisk i Hälsingland.

– På en femgradig skala har det i de norra delarna legat kring en trea, medan det i de södra delarna har legat på en tvåa. När man kommer upp mot en fyra på skalan gör vi en bedömning om det är dags att börja genomföra brandflygningar. Under onsdagen gjorde vi inte några flygningar, säger han.

Även om räddningstjänsten i Hudiksvall inte har behövt rycka ut i terrängen för att bekämpa bränder, håller insatsledaren Gunnar Lööf med om att läget är annorlunda nu när vårsolen tittat fram.

– Man märker att det är betydligt torrare i skog och mark och det medför ju att det kan bli mer för oss att göra. Så det gäller att vara försiktig om man hanterar eld just nu, säger han.

Och får medhåll från kollegan Johan Berggren vid räddningstjänsten i Bollnäs.

– Det är stor skillnad nu jämfört med bara för ett litet tag sedan. Man blir lika förvånad varje år när man ser hur otroligt fort det torkar upp.

Läs också: Var anhållen för uppmärksammade mordbränder – nu vill han ha ersättning av staten