Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem i Färila

/

Fem "gubbar" får inleda utställningssäsongen på Färila konsthall. Torbjörn Brandt har visat utställningar där under sommarmånaderna sedan 2006.

Annons

Fem manliga konstnärer, med sins emellan väldigt olika uttryck. Det gör utställningen variationsrik och den vackra vitmålade lokalen med högt i tak gör att verken inte tar ut varandra.

– Jag har lånat ihop verken från olika håll, berättar Torbjörn Brandt, som gjorde ett medvetet genusval, eftersom han tyckte det varit så stort fokus på kvinnliga konstnärer på senare tid. Nästa utställare på konsthallen blir dock en kvinna, Ida Björs.

Roligast på denna utställning är nog Ljusdalsskulptören Sture Collins små bronsskulpturer som står på podier på golvet. De är uttrycksfulla, överraskande i sina detaljer och skickligt utförda. Borsalino, ett huvud med gangsterstuk ger en försmak till de 104 porträtt Collin just nu arbetar med, 65 av dem lär vara klara.

Pär Kock, konstnär från Gävle, bidrar med målningar i flera olika stilar. Hans detaljrika och symboliska porträtt suger allas blickar till sig, som Sinnesnärvaro, och Damen med Ormen.

Ett av vår tids vanliga irritationsmoment får en konstnärlig utformning i hans bild Fåglar i Digital Störning. Vackrast är dock, enligt min mening de tre stora målningarna i blandteknik, Ägg, Kulan och Tre Kulor.

Sandvikenkonstnären Hans Hedenström, som avled.2007, hedras med en mängd bilder och målningar som speglar hans konstnärsliv. Här finns hans Babian-akvareller, en av hans jazzlitografier, Basisten, här finns hans bredaxlade kroppar och hans svävande blå målningar med hustak som anas.

Jonas Kristofers, Järvsö fortsätter att arbeta flerdimensionellt med tygsäckar i sina vackra studier av Kontemplativa landskap och Segel.

Bo- Åke Adamsson är den ende av utställarna som inte kommer från Gävleborgs län. Han har sin bas i Sala och bidrar med några oljemålningar och litografier som är som snabbskisser av dans och små livsberättelser.

Torbjörn Brandt har arbetat som gallerist sedan 1997, först i Stenegård, Järvsö och sedan fem år i Färila. Efter denna samlingsutställning, som pågår till den 3 juni, fortsätter säsongen med Ida Björs under tre juniveckor, Bo Söderström i juli och ytterligare en utställare i augusti.

Mer läsning

Annons