Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem frågor om framtidens hälsa

Landstingets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo berättar om vilka krämpor hälsingarna kommer drabbas av i framtiden.

1. Hur påverkas vår hälsa när klimatet blir varmare?

– Det kan bli ökade behov av luftkonditionering på sjukhus och omvårdnadsboenden i framtiden. Värmen kan också innebära ökade behov av god hygien och städning på de platserna eftersom många bakterier är mer aktiva och växer snabbare i värmen. Påfrestningarna på hjärtat blir också större vid värmeböljor, så besvär med hjärtsvikt kan öka, liksom bensvullnad med sårbildning.

2. Finns det hälsoproblem som försvinner när klimatet förändras?

– Det är svårt att säga, man kan tänka sig att ryggskott och hjärtinfarkt på grund av snöskottning. Benbrotten på grund av ishalka kanske också blir färre. En del tror att vi kommer drabbas mindre av förkylningar, men det är jag osäker på, det skulle innebära att fransmän och tyskar är mindre förkylda än vi svenskar och det finner jag osannolikt.

3. Ett varmare klimat och längre somrar kan göra att vi kommer att bada mer i framtiden. Vilka risker finns det kring smittspridning i bassänger och badsjöar?

– Det är framförallt sjukdomar som sprids med och i vatten som kan öka. Dels kan vi få utbrott av parasitsjukdomar och av olika tarmbakterier, men även badsårsfeber.

4. Ökade regnmängder kan orsaka föroreningar och smittspridning till dricksvatten. Vilka konsekvenser kan det få?

– Riskerna för diarréutbrott är inte obetydliga. Redan nu kan vi se att översvämmade avlopp kan ge problem. Eftersom både avloppssystem och dricksvattenledningar är gamla så kommer problematiken sannolikt att öka. Det är framförallt magtarmåkommor som vi riskerar men också i sämsta fall problem där vi får svårt med vattenförsörjningen till de äldre.

5. Vad händer när vår fauna förändras? Får vi fler smittspridande insekter hit?

– De olika fästingburna sjukdomarna kan sannolikt öka i utbredning och sannolikt orsaka fler sjukdomar i framtiden. Sandmyggan, som sprider ett dödligt virus, är ännu inte i Sverige. Om klimatet blir mycket varmare lär den först dyka upp i Skåne innan vi står i tur.