Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem avskedade inom omsorg i länet

Lex Sarah-anmälningar inom länets äldre- och handikappomsorg ledde förra året till 20 polisanmälningar och fem avskedanden.

Länsstyrelsens sammanställning över lex Sarah-anmälningar under 2008 från länets kommuner visar att antalet fortsätter att stiga.

Länsstyrelsen tror att det är ett resultat av den utökade tillsyn över äldreomsorgen som infördes 2003. Länsstyrelsen har kontinuerligt i sin tillsyn frågat efter lex Sarah-anmälningar och informerat om vad anmälningsskyldigheten innebär.

Antalet anmälningar varierar kraftigt mellan hälsingekommunerna. Lilla Nordanstig har tillsammans med Hudiksvall flest inom äldreomsorgen, 8 stycken. Hudiksvall har ändå mer än halverat antalet sedan 2007. I Ljusdal fattas bara en anmälan för att hamna på samma nivå.

Ovanåker och Söderhamn utmärker sig åt motsatt håll genom att bara ha en anmälning var.

När det gäller handikappomsorg enligt LSS är däremot Söderhamn den enda kommunen i Hälsingland som har mer än en anmälan. Under året gjordes tre där.

Länsstyrelsen skriver i sin rapport att antalet anmälningar inte kan användas som mått på omsorgens kvalitet. Antalet kan vara beroende på hur stor kunskapen om anmälningsskyldigheten är hos kommunens personal.

Länsstyrelsen genomförde förra året en enkätundersökning där 300 anställda deltog. Nästan alla visste att det finns en anmälningsskyldighet enligt lex Sarah, men många kände inte till skillnaden mellan lex Sarah och lex Maria.

I enkäten fanns en direkt fråga kring om felmedicinering ska anmälas enligt lex Sarah. Ungefär hälften visste att det faller under lex Maria.

Nästan hälften av de tillfrågade hade inte fått information om lex Sarah och mer än hälften visste inte var de kan hitta instruktioner om de ska göra en anmälan.

Cheferna stod för nästan två tredjedelar av anmälningarna.

De vanligaste orsakerna till anmälan brister i bemötande och tillsyn samt ekonomiska övergrepp. 20 gånger gjordes en polisanmälan. Lika många gånger ledde anmälan till varning, avstängning, omplacering eller avskedande.

De vanligaste åtgärderna i samband med en lex Sarah anmälan var utbildning, information och handledning, men vid 35 tillfällen har också arbetsrutiner förändrats.