Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem åtalas för vargjakt inom Tandsjöreviret

Fem män i Härjedalen kommer att åtalas vid Östersunds tingsrätt för grovt jaktbrott sedan åklagaren gjort bedömningen att de förberett illegal jakt på en varg, skriver tidningen Jakt och jägare.

Drygt två år har gått sedan männen greps. Nu har miljöåklagare Åse Schoultz bestämt sig för att väcka åtal vid Östersunds tingsrätt. Jaktbrottet ska ha skett inom det så kallade Tandsjöreviret på gränsen mellan Härjedalen och Dalarna. En del av reviret ligger inom Ljusdals kommun.

– Alla de fem misstänkta, fyra från Lillhärdal och en från Sveg, kommer att åtalas för grovt jaktbrott, säger åklagaren till tidningen Jakt & Jägare.

Åse Schoultz har dock inte skrivit ihop åtalet än, men räknar med att formellt ha väckt åtal inom en månad.

En av de misstänkta säger till tidningen Jakt & Jägare att han är väldigt förvånad över åtalsbeskedet. Han hävdar att fågelresterna han hade med sig skulle användas som lockmedel i en mårdfälla.

Det är första gången som lagen om förberedelse till grovt jaktbrott prövas.

Flera aktörer har tidigare varnat för att lagparagrafen öppnar för ett osäkert rättsläge.