Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felix dansade från pojkrummet till internationella scener

Han har dansat bakom stjärnor i tv-shower, är delägare i ett danskompani, koreograferat och satt upp föreställningar i både Göteborg och Stockholm. Men nu tar 23-årige Felix Skalberg klivet upp på internationella scener då han flyttar till Amsterdam för det att ansluta sig till ett prestigefullt danskompani.

– Jag hade inte räknat med att bli uttagen, så det känns jätteroligt. Jag hoppas på att utvecklas som dansare, säger Felix Skalberg.

Bland 500 sökande blev Felix en av 180 personer från hela världen som fick komma på audition. För några veckor sedan kom sedan beskedet att han var en av sex dansare som antagits till kompaniet "De kiss moves". Det innebär att han till hösten kommer att turnera med det 10-åriga kompaniets jubileumsuppsättning.

– Det är ett spännande fusion-kompani som blandar många stilar och dansare. Det känns jättebra att ha riktiga arbetsveckor fyllda av dans, det har jag aldrig haft förut, säger Felix.

Sedan han tog examen från Göteborgs balettakademi har han bland annat frilansat som både dansare och koreograf. Själv fick han upp ögonen för dans när han var tolv år och såg Darin framföra Michael Jacksons "Bad" i Idol.

– Han hade trasiga jeans, skinnjacka, lugg och var hur cool som helst. Jag blev helt tagen och började kopiera dansstegen hemma i mitt pojkrum. På så vis utvecklade jag intresset och i dag lever jag drömmen, säger Felix, men lägger samtidigt till att vägen in i dansvärlden inte varit spikrak.

– Det går upp och ner, jag har fått jobba som säljare för att få det att gå runt vid sidan av.

Darin har fortsatt varit en stor förebild för Felix, tillsammans med andra storheter så som den amerikanska dansaren Travis Wall och den lokala stoltheten Per Jonsson. Felix, som i dag är 23 år, bestämde sig tidigt för att bli ett stort namn inom dansvärlden. Redan då han gick estetiska programmet med dansinriktning i Bollnäs var det många som uppmärksammade hans talang.

– Jag sa tidigt att jag ville bli den bästa eleven, och det känns häftigt att den lille killen som kopierade danssteg i pojkrummet nu kommer att dansa i Holland, säger Felix Skalberg.

Han har ett starkt självförtroende, ett viktigt karaktärsdrag i dansvärlden.

– Man måste ha skinn på näsan, det är en tuff bransch.

Och trots att han redan har dansat i bakgrunden på de stora scener som tv-shower erbjudit honom genom Idol, Melodifestivalen och Lotta på Liseberg så vill han ta stegen in i strålkastarljusen där dansen är i fokus.

– Jag ska bli en av Sveriges mest erkända koreografer i framtiden, det är målet. Det vore kul att få sommarprata också, skrattar han.

När Felix nu flyttar till Amsterdam är det viktigaste för honom att dansen hamnar i centrum, att han fortsätter att utvecklas och lyckas hålla sig skadefri. Han hoppas också på att kunna hålla sig i kompanier i framtiden.

– Kanske genom ett operakompani, där det finns mer resurser, säger han.

Men själv tittar han inte så ofta på dans, inspirationen för koreografier hittar han genom att tänka filmiskt.

– Jag tänker mig en film, en handling och en scen. Jag gillar att jobba på plats, se dansarna framför mig och bestämma mig efter de verktyg jag har framför mig. Det är som att jag blir en liten pojke som leker med mina mjukdjur igen, säger Felix Skalberg.