Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felinställda ben orsakade olycka

En felinställd materialhiss och saknaden av fallskydd var orsaken till olycksfallet som inträffade under måndagen på Mariboplan i Hudiksvall.

Annons

Måndagens olycksfall då en 56-årig man föll från en materialhiss, har börjat utredas av arbetsmiljöverket. Rolf Erixson besökte platsen redan under måndagen och enligt honom var materialhissens stödben felaktigt ställda. Det var också det som gjorde att hissens senare välte över när arbetarna lastade mer och mer byggnadsmaterial i hisskorgen.

– Det jag kunde se på en gång var att hissens ben stod 90 graders vinkel rakt ut, och de ska stå i 45 graders vinkel bakåt. Då förstår man att det blir instabilt, säger Rolf Erixson på arbetsmiljöverket. Hissen tippade bakåt och fungerade som en kastgunga, säger han.

Enligt Erixon var materialhissen bara till för att lasta material, inte att stå på, vilket han menar att mannen troligen har gjort. 56-åringen, som är boende i Hudiksvall, ska också ha arbetat utan fallskydd. Detta trots att alla arbetare på företaget Ställningsmontage och industritjänst har kvitterat ut personliga skydd, enligt företagets vd Hans J Pettersson.

Vad händer nu?

– Vi kommer att träffa vd:n igen i slutet av veckan och gå genom olyckan. Och sedan ska olyckan tas upp med vår ledning och jurister för att se om ett eventuellt åtal ska väckas. Med då ska ett arbetsmiljöbrott ha begåtts, säger Rolf Erixson.