Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel tumma på djurskyddskrav

I januari i år vann ett lag från Hälsingland silver i tävlingen Matverk 2014.

Annons

Produkten Lambetta som vann var framtagen av lokala producenter och gjord på KRAV- lamm från djur som vuxit upp i en god miljö. Det ska alla i Gävleborg vara stolta över! Men vinsten är också en seger och ett inspirerande exempel för svenskt jordbruk och djurhållning.

I Gävleborg som i resterande Sverige har vi all anledning att vara stolta över maten våra bönder producerar. Vi producerar högkvalitativ, bra och säker mat under schyssta villkor. Vi kan glädjas alltmer över att närproducerade varor efterfrågas i högre grad i vårt land. Det är bra för djuren, miljön och den svenska landsbygden.

Det är bra att vi i Sverige ställer höga krav på maten. Vi ska konkurrera med hög kvalitet snarare än låga priser. Detta gäller alla livsmedel men i synnerhet för kött. Som konsument ska man kunna lita på att de varor som finns på hyllorna i butiken producerats i enlighet med gällande djurskyddsregler. Tyvärr är det inte alltid fallet. Det förekommer i alltför stor utsträckning att producenter i europeiska länder inte respekterar de gemensamma EU-regler som ska garantera ett fullgott djurskydd i matproduktionen. Det är givetvis oacceptabelt.

När producenter fuskar med de regler som ska skydda våra djur blir följderna onödigt lidande och en ovärdig behandling. Samtidigt ökar risken för smitta och stress, som i sin tur leder till överanvändande av mediciner.

Vi har de senaste åren sett exempel på hur EU-reglerna som förbjuder svanskupering av grisar och icke-inredda burar för värphöns åsidosatts i många länder. Det ska aldrig vara okej att tumma på djurskyddskraven på det här viset. Ändå hamnar sådana varor ofta på hyllorna i våra butiker, inte sällan till lägre pris än motsvarande svenska produkter. Djuren blir lidande och vi riskerar att de svenska producenter som lever upp till högsta djurskyddsstandarder konkurreras ut.

Det är skadligt för hela djurhållningsnäringen och leder till förlorade jobb på svensk landsbygd.

Vi socialdemokrater driver aktivt på för att EU:s regelverk för djurs skydd och hälsa ska respekteras av alla producenter i Europa. I Europaparlamentet arbetar vi för att kontrollerna i livsmedelskedjan ska stärkas och straffen skärpas. Europas djur och konsumenter förtjänar bättre. Vi har rätt att vara säkra på att all matproduktion sker på schyssta villkor. Vi förtjänar att kunna vara stolta över maten och bidra till att jobb på svensk landsbygd inte går förlorade.

Jens Nilsson (S)

europaparlamentariker och kandidat i EU-valet

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot från Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel