Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel om Israel och kärnvapnen

Det finns uppenbara och allvarliga brister angående insändaren om kärnvapen, Iran och Israel som publicerades den 31/7, av signaturen G-son.

För det första är insändaren rasistisk. Signaturen G-son menar att i rättvisans namn så ska israeliska judar och judar från andra länder också utestängas från utbildningar som rör kärnfysik, på samma sätt som iranier kan bli utestängda från dessa utbildningar.

Slarvfelet i signaturen G-sons argumentation – ett fel som också kan betraktas som rasism, brist på nyans, och dogmatisk inställning i Mellanösternfrågan – är att denne person blandar ihop nationalitet med etnicitet. I fallet Iran så är det iranier som kan nekas utbildning i andra länder. Observera, det är inte perser eller araber, utan just iranier. Att kräva att judar och inte israeler ska utestängas från utbildning (här blandas dessa olika begrepp ihop) – såsom G-son menar - är inget annat än renodlad rasism/antisemitism.

För det andra understödjer G-son sin argumentation på den gamla rättviseretoriken om hur orättvist det är att vissa länder tillåts av världssamfundet ha kärnvapen medan andra förvägras detta. Förvisso finns det en allvarlig problematik i detta som inte skall förringas, men å andra sidan rör det sig om en kvasiorättvisa.

Världen är komplex och det går inte att åberopa tanken om fullständigt autonoma länder med full handlingsfrihet. Det är en utopi, varpå det är fullt legitimt att världssamfundet ingriper i suveräna staters angelägenheter, som i fallet Iran.

Det är också fullt legitimt, i den statsfilosofiska aspekten, att särbehandla olika stater – att Israel inofficiellt tillåts ha kärnvapen, men inte Iran. Oavsett vad man tycker om länderna i kärnvapenklubben, så finns det uppenbara skillnader mellan olika länders kärnvapenprogram och dess agenda. Detta kan inte relativiseras.

James

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel