Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fejktrollet: Började som Baylan, blev Hultqvist och nu Timo Soini

Falska ministerkonton på Twitter är en företeelse som blir allt vanligare. Senaste tiden har ett konto väckt uppmärksamhet i både Sverige och Finland sedan det har skiftat skepnad flera gånger.

Först dök det upp som energiminister Ibrahim Baylan (S) under adressen @IbrahimBaylanSE. Därefter skiftade det till försvarsminister Peter Hultqvist (S) med adressen @defenceSE, även om efternamnet var felstavat.

När det blev uppmärksammat på twitter (bland annat av Aftonbladets tf politiska redaktör Anders Lindberg) att även det var ett falskt konto bytte det återigen skepnad. Den här gången förvandlades kontot till Finlands utrikesminister Timo Soini (Sannfinländarna).

De fejkade kontona får snabbt följare av en rad trovärdiga personer som antingen är obetänksamma eller så använder man en applikation för att automatiskt följa tillbaka.

Läs mer: Hultqvist - när desinformationen får fäste är det en missbruk av demokratin

Det aktuella fejkkontot följs till exempel av Michel Barnier som är tidigare EU-kommissionär och utsedd till kommissionens Brexit-förhandlare, politikreporter Mats J Larsson på Dagens Nyheter, svenska Havs- och Vattenmyndigheten, Sveriges ambassad på Kuba och i Norge och EU-kommissionären Christos Stylianides som är ansvarig för humanitärt bistånd och krishantering.

När officiella konton följer ett fejkkonto skänker det trovärdighet som i sin tur kan vilseleda andra att börja följa kontot. För Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo är det tredje gången hon får anmäla ett konto som utger sig för att vara Peter Hultqvist.

– Det gäller att vara mycket uppmärksam och källkritisk innan man följer ett konto. Vi håller koll på och anmäler direkt fejkade konton för våra ministrar.

Läs mer: Soini "Försvara oss som tigrar och lejon, tillsammans"

På svensk sida har man ingen sammanställning för hur många fejkade ministerprofiler som har dykt upp, annat än att det förekommer återkommande. Problembilden bekräftas från finländsk sida.

– Det är inget riktigt konto. Utrikesminister Soini finns inte på Twitter. Jag kan inte säga något exakt antal men det har varit flera fejkade konton tidigare, säger utrikesminister Soinis kommunikationsrådgivare Riika Taivassalo.

Förutom att bygga upp följare som är trovärdiga och att det en dag kan användas för att sprida falsk information kan det också vara ett sätt att testa reaktioner. Hur snabbt går det innan kontot upptäcks, hur sprids den informationen, hur lång tid tar det innan Twitter stänger ned kontot och vilka blir reaktionerna? Skrivs det några artiklar om företeelsen, som den här?

Problemet är här för att stanna, och vi har att lära oss hantera det.

Tillägg:

DN:s techredaktör Linus Larsson har en trolig teori om vem som ligger bakom det hela. En italienare som tycks ha som hobby att sysselsätta beslutsfattare och journalister i syfte att lära läxa om källkritik.

Läs mer: TV4:s twitter blev ryskt

Intresserad av Informationskrig? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar