Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fegt och avskyvärt hot mot demokratin

/

Annons

Nu har det hänt igen. En ambitiös och hängiven politiker har hotats av någon galning som vill skapa oro, skada och sabotera. Inte bara politikern personligen, utan också hans familj, arbetskamrater och vänner. Och hela demokratin.

Den här gången var är hotet riktat mot centerpartisten Magnus Svensson, en av partiets tunga politiker i Söderhamn som bland annat är gruppledare och ordförande i kultur- och samhällsutvecklingsnämnden.

Tidigare har både lokala politiker, landstingspolitiker och riksdagsledamöter blivit hotade. För några år sedan gjordes en enkät som visade att fler än vart tredje kommunalråd hade utsatts för någon form av hot.

Självklart ska människor få uttrycka sin besvikelse och till och med sin ilska över politiska beslut.

Var och en som har ett offentligt uppdrag eller en offentlig roll där man uttrycker värderingar och åsikter, eller fattar beslut som andra måste finna sig i, måste acceptera att man möter reaktioner.

Men det får aldrig någonsin komma i närheten av hotfulla ord eller handlingar. När något sådant händer måste var och en av oss och samhället reagera snabbt och kraftfullt.

För drygt en vecka sedan lämnade en person in ett brev i förvaltningshusets entré adresserat till Magnus Svensson.

Det handskrivna brevet innehöll ett hot. Ingen ansvarig vill berätta exakt vad hotet handlar om, men uppenbarligen bedömdes hotet som allvarligt.

De flesta hot tycks stanna vid hot där syftet är att skrämma, skapa osäkerhet och rädsla. Men varje hot måste ändå tas på allvar och utredas så långt möjligt för att avslöja och gripa den som ägnar sig åt hot.

När en av våra journalister utsattes för mordhot och hot mot sin familj för några år sedan, lyckades polisen spåra de som hotat och de åtalades för olaga hot.

I det nu aktuella fallet har hotbrevet skickats till Statens Kriminaltekniska Laboratorium för analys

Det är viktigt att göra allt för att gripa och avslöja de galningar som försöker terrorisera enskilda människor genom hot och trakasserier.

Varje hot mot varje enskild människa är också ett hot mot demokratin. Det är ett hot mot varje människas integritet och frihet och självklara rätt att tycka och tänka fritt utan att bli utsatt för hot eller våld.

Det går förstås inte att gradera hoten. Ändå kan man nog påstå att hoten mot politiker är mycket allvarliga eftersom politikerna är demokratiskt valda för att utföra det program som de fått väljarnas förtroende för.

Oavsett om de lyckas med det eller inte får de aldrig utsättas för hot eller trakasserier. Om de misslyckas med sitt uppdrag får väljarna välja andra förtroendevalda.

Men att hota en förtroendevald kan aldrig accepteras! Tvärt om behöver det både stöd och uppmuntran i sina viktiga demokratiska uppgifter.

Visst kan man förstå om allt fler funderar över hur högt pris man ska betala för att vara förtroendevald eller offentlig i någon annan roll.

Oavsett vem det är som utsätts för hot, upplever den drabbade och dennes anhöriga situationen som mycket obehaglig. Ibland outhärdlig. I den meningen skiljer sig inte hot mot politiker från annan brottslighet som människor drabbas av.

Alla former av hot och förakt måste bekämpas med ord och opinionsbildning, men också i handling genom att inte ge efter för hot.

I stället för att dra sig undan måste fler engagera sig och ta ansvar för att göra sina röster hörda inom de ramar som demokratin ger.

 

 

Mer läsning

Annons