Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Federley kandiderar till att bli liberal ledare i Europa

Centerpartiets Europaparlamentariker Fredrick Federley kandiderar nu till posten som ordförande för ALDE, de liberala partiernas paraplyorganisation i Europa. I ett brev som gått ut till de liberala Europaparlamentarikerna som ledarsidan tagit del av skriver Federley att liberalismen tagit mycket, men också orättfärdigt, med stryk under krisen:

Annons

– Hårt arbete och fokus på verkliga reformer börjar betala sig. Nu är tid för att öka förändringstakten, det kräver energi och övertygelse. Det är för detta som jag nu söker ert stöd till ALDE-kongressen i Budapest för att bli ordförande.

Folkpartiet och Centerpartiet är de svenska partier som är med i ALDE. Organisationen har totalt ett 50-tal medlemsorganisationer över hela Europa. Den post som Federley kandiderar till efter Graham Watson är för själva paraplyorganisationen och ska inte blandas ihop med gruppledarposten i Europaparlamentet som Belgiens förre premiärminister Guy Verhofstadt innehar.

Federley kan räkna med stöd framför allt från de nordiska och baltiska länderna samt Luxemburg. Det innebär också stöd från fyra av de sju liberala regeringscheferna inom EU.

Enda kända motkandidaten är än så länge är holländaren och europaparlamentariken Hans van Baalen från VVD som fram till i fjol var ledare för den internationella liberala organisationen.

Om Federley blir vald blir han den första svensken som leder ALDE och det förstärker kopplingen mellan europeisk och svensk politik. Som ordförande i partiorganisationen på europeisk nivå blir Federley en länk mellan Europaparlamentet, rådet och medlemsorganisationerna. Det blir en central, om än inte särskilt synlig, roll i den europeiska politiska debatten.

Genom att Centerpartiets valberedning nominerat Federley till andre vice ordförande inför partistämman i Falun så blir Centerpartiet det parti i svensk politik där den europeiska och svenska nivån sitter starkast ihop, särskilt om Federley blir vald till ordförande för ALDE på kongressen i Budapest i november.

Annons