Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faxeholmen höjer mest i Hälsingland

Hyrorna i Faxeholmens bostäder stiger med 2,15 procent. Det visar tidningen Hem & hyras årliga granskning, som publicerades häromdagen.

Söderhamnarna har därmed åkt på den största hyreshöljningen i Hälsingland, medan ljusdalingar och bollnäsbor kommer billigast undan. Höjningen på Faxeholmen ligger över riksgenomsnittet på 1,61 procent. Den är också något högre än förra årets höjning på 1,95 procent.

– Det är en ganska stor höjning, men i förhållande till hyresnivåerna är det väl rätt okej. Faxeholmen har större behov av pengar än de allmännyttiga bolagen i Bollnäs och Ljusdal. Faxeholmen är tvungen att riva fastigheter och det kostar ju också pengar. Det problemet har man inte i till exempel Hudiksvall, säger Klas Larsson, huvudförhandlare på Hyresgästföreningen.

Är du nöjd med utfallet?

– Så nöjd man kan vara. Men det bästa vore ju om de kunde ha lägre höjningar i några år. Faxeholmens relativt höga höjning procentuellt bidrar till att många av de privata fastighetsägarna i centralorten har fått likvärdiga höjningar under flera år. Det drar upp hyresnivån och det känns inte bra, säger Klas Larsson.

Faxeholmens ekonomichef Linda Larsson påpekar att hyrorna ändå är låga i Söderhamns kommun jämfört med många andra platser.

– 2013 låg vi näst lägst i Hälsingland, så vi har ett längre glapp att komma i kapp genomsnittshyran. Vi har en problematik som de andra kommunerna inte har, med hög vakansgrad och eftersatt underhåll. Vi har ett väldigt bra samarbete med Hyresgästföreningen, och det känns som att de har full förståelse för vår situation, säger hon.

För den största hyreshöjningen i landet står Fristadsbostäder i Borås kommun. Där höjdes hyran med 3,54 procent. I småländska Eksjö skedde ingen höjning alls. Enligt Hem & hyra har förhandlingarna överlag gått trögt i år, och många bostadsbolag saknas i sammanställningen eftersom hyran ännu inte är färdigförhandlad.