Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Favoriterna vidare till final

/

Tisdagskvällens semifinal i schlager-EM bjöd inte på några stora överraskningar. Förhandsfavoriterna Grekland, Belgien och Island tog sig till final utan bekymmer, och Makedoniens smått hånade bidrag blev utslaget.

Annons

Den första semifinalen i årets schlager-EM är avklarad och tio bidrag har kvalat in till lördagskvällens final. Finalisterna blev Bosnien-Hercegovina, Moldavien, Ryssland, Grekland, Portugal, Vitryssland, Serbien, Belgien, Albanien och Island.
Grekland, Belgien och Island är också de länder som haft lägst odds hos de svenska spelbolagen, så resultatet var inte precis överraskande.
Den första semifinalen bjöd på allt från moldavisk eurodisco med avancerad juckdans till maltesisk powerballad. Störst jubel inne i arenan belönades tveklöst Greklands Giorgos Alkaios & Friends med när de framförde sin medryckande "Opa".
Jubel i arenan blev det också för Finlands folkmusikdänga "Työlki Ellää". Men trots publikstödet räckte jury- och telefonrösterna inte hela vägen för Kuunkuiskaajat, som alltså inte kvalade in till finalen.
Inte heller Makedoniens Gjoko Taneski och hans omtalade show med lättklädda dansare, gnisslande gitarrsolon och rap lyckades ta sig vidare från semifinalen.
Intresset har varit ganska lågt för den första deltävlingen, eftersom förhandsfavoriterna till segern finns i semifinal två. Där finns också Sveriges bidrag och ytterligare fyra bidrag - Danmarks, Irlands, Georgiens och Azerbajdzjans - som svenskar varit med och komponerat.
Ett litet svenskt inslag bjöds det dock på i tisdagskvällens direktsändning. Den uppmärksamma kunde notera att självaste Robert Wells satt vid flygeln i Vitrysslands nummer. Wells har hjälpt till med pianoarrangemanget till låten "Butterflies", och får alltså inta scenen igen i lördagens final.
På torsdag kväll går den andra semifinalen av stapeln.
Therese Nyberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons