Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fatta inte beslut på bristfälligt underlag

För en månad sen ställde jag några konkreta frågor till beslutsfattarna angående byggandet av en ny fyravdelningsförskola i Edsbyn.

Den 28 februari svarade du, Håkan Englund (S), och menade att det var viktigt att räta ut frågetecken. Du skulle vara tydlig men jag tyckte det bara blev otydligare. Jag har därför läst igenom alla BOS protokoll från och med december 2012 samt gått igenom antal barn som varit inskrivna i förskolan. Då kommer jag fram till följande.

1) Driften av en fyravdelningsförskola blir cirka nio miljoner kronor.

2) Finansieringen ska ske genom att lägga ner Västergården, Sörgården och förskolan i Voxna, men det ger bara 5 miljoner. Hur ska den resterande finansieringen ordnas? Enligt BOS protokoll så ska det finansieras inom förskolans ram, är det några fler förskolor som ska läggas ner, i så fall vilka? Eller ska personaltätheten minska på de andra förskolorna?

3) Enligt BOS protokoll från den 22 februari 2013 så var prognosen för Edsbynområdet att det skulle fattas 33 platser våren 2014, 26 platser 2015 och 23 platser 2016.

Jag har nu läst statistiken från augusti 2013 och den ser ut så här för Edsbyområdet:

Augusti 2013 fanns det 49 tomma platser, september 29 tomma platser, oktober 25 tomma platser, november 29 tomma platser, december 29 tomma platser.

Januari 2014, 19 tomma platser, februari tolv tomma platser, mars sex tomma platser och enligt köstatistik april fyra tomma platser, maj tre tomma platser och i juni slutar många barn.

Det kan vara några enstaka förskolor som det är fullt på men på andra är det platser kvar. I statistiken ingår även alla 15 timmars barn som bara är där högst tre dagar i veckan fem timmar per dag.

Ni politiker ska snart ta beslut i KS och senare i fullmäktige. Jag vädjar till er att inte ta ett beslut på ett bristfälligt underlag, utan gå igenom det här noggrant innan ni tar ert beslut på en nybyggnation för närmare 30 miljoner kronor.

Skattebetalare i Ovanåkers kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel