Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fasta telefoner försvinner på landsbygden

Drygt 40 av Telias kunder i Nordanstig blir under hösten utan fast telefoni. Detta oroar många ute i byar där det idag är dålig mobiltäckning.
– Om inte telefonerna fungerar kan det avbefolka glesbygden, säger Stig Eng (C), kommunalråd.

Annons

Telia har börjat nedplockningen av de äldsta delarna i telenätet och ersätter det med modernare teknik. Det är delar av nät som är i stort behov av renovering men som saknar teknisk möjlighet att till exempel byggas ut för bredband. Fram till år 2015 är det cirka 50 000 hushåll i landet som kommer sakna telefoni via det fasta nätet. Den vanliga inomhustelefonen ska med ny teknik användas i det mobila nätet.

I Nordanstig är det i den första omgången ungefär 40 kunder som berörs. Byarna som ska få det fasta nätet nedplockat är Kölsjön, Norrbäcksbyn, Stakholmen och Åsnorrbodarna.

I Lindsjön bor Annika Elander och Mikael Svingstedt. De driver ett litet företag med café hemma på gården och oroar sig över hur telefonin ska fungera när Telia tar ned det fasta nätet.

– Det är bara på vissa platser på tomten som vi kan få täckning med mobilerna, säger Mikael Svingstedt.

– På en plats i köket kan jag ringa med mobilen, annars har jag ingen täckning, säger Thord Blixt som bor i grannbyn Kölsjön.

De har fått brev från Telia som berättar att det fasta nätet kommer ersättas med en mobillösning under hösten. De ska kunna fortsätta ringa med sin vanliga telefon. Telefonen kopplas till en adapter och man sätter i ett sim-kort i telefonen. Adaptern har en antenn som ska fånga upp mycket svaga signaler från mobilnätet. Enligt Telia ska samtal via adaptern fungera utmärkt, även om det inte går att använda en vanlig mobiltelefon i hemmet.

– Om det uppstår någon kris måste man kunna ringa, om det till exempel börjar brinna, säger Annika Elander.

Kommunalråden Monica Olsson (S) och Stig Eng (C) har tillsammans med övriga kommuner i Hälsingerådet lämnat en skrivelse till Telia. De planerar även att ordna ett eget möte med Telia.

– Det är inte bra om telefonin inte kommer fungera, man måste kunna bo även på landsbygden, säger Monica Olsson (S).

Men enligt Telia behöver kunderna inte oroa sig för problem med täckningen.

– Det kommer att fungera, ingen kommer bli utan telefon. Om det inte skulle fungera kommer vi att behålla det fasta nätet, säger Björn Berg, informationschef på Telia.