Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fascismen smittar över nationsgränser

2014 betraktas redan nu som ett supervalår. Och den inhemska valrörelsen har fått sin start under den gångna Almedalsveckan.

Annons

Det är heller aldrig speciellt svårt att engagera svenska väljare till riksdags- och kommunvalet.

Men det ska också röstas och väljas till EU-parlamentet. Här ligger utmaningen för politiker, och politiska journalister, att få medborgarna att vakna. För inte sedan det svenska inträdet i unionen, har ett EU-parlamentsval känts så avgörande.

Fascismen växer i Europa. Många funderar på anledningen.

Den enkla förklaringen är fattigdom. Då skulle den isolationistiske kunna luta sig tillbaka och dra slutsatsen att det är ett problem för Grekland och Ungern. Sverige som drabbats förhållandevis lindrigt av lågkonjunktur, och med starka demokratiska traditioner, kommer inte att smittas.

Samtidigt har Svenskarnas parti en manifestation på torsdagen i Almedalen. Mona Sahlin (S) förföljs och hotas utanför sitt hotell med tillmälen som "landsförrädare", av nazister.

Svenska motståndsrörelsen har en effektiv propagandaapparat och riktar in sig på mindre kommuner med hög arbetslöshet och stort flyktingmottagande.

Det är naturligtvis ingen slump. Där utanförskap och maktlöshet råder, kan fascismen ses som en lösning. Men inte per automatik. Fattigdom föder kriser och kriser leder till förändring. Fattigdom kan vara ett effektivt bränsle.

Men alla har ett val.

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) vittnade om hårresande tongångar i parlamentet, under ett seminarium i Almedalen. Om en helt annan höjd i hatet än i svenska riksdagen sedan Sverigedemokraternas inträde.

Lega Nords parlamentariker hävdar att Italien inte har något flyktingproblem. Ett avtal med Libyen garanterar en jakt av de överfulla flyktingbåtarna, så att bensinen tar slut. Och båtarna sjunker: Alltså anländer de asylsökande aldrig till italiens kust, levande. Alltså inget flyktingproblem!

Eller att man i Bryssel tvingats införa klädkoder sedan representanter för det ungerska Jobbik marscherat in i uniform.

Ett förslag har också lagts i Ungern om att studenter som söker till universiteten ska registreras, om de är judar.

Till den politiska förslagenheten hör också att de fascistiska partierna ordnar soppkök, julfirande och allmän välgörenhet. För de renrasiga vill säga. Allt enligt en väl beprövad modell, från 1930-talets Europa.

Nu gör Kroatien entré i EU. Och Serbien har inlett förhandlingar. Två länder som för knappt 20 år sedan var inbegripna i ett fasanfullt inbördeskrig, där koncentrationsläger och etnisk rensning användes som beprövade metoder. Och ingalunda har de nationalistiska strömningarna klingat av.

Som alltid är det bättre att länder är med, än står utanför.

Birgitta Ohlsson har rätt i att EU måste kontrollera att de mänskliga rättigheterna följs, och om inte, ska sanktioner införas. EU måste ta tillbaka sin fredsbevarande och demokratibejakande uppgift. För att komma ur den tillitskris vi verkar befinna oss i.

För tro inte att de ultranationalistiska strömningarna och de fascistiska idéerna känner några nationsgränser.

Men fylls inte bränsledepåerna på, genom en vettig arbetsmarknadspolitik i första hand, begränsas fascisternas lockelse.