Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fart, färg och adrenalin

Det handlar om snabbhet och taktik.
Det handlar om kommunikation och adrenalin.
Det handlar om en hel del färg.
Vad det handlar om? Paintball!

En helt ny anläggning för den populära ”adrenalin-sporten” paintball finns numer i Hertsjö. Det är ett gäng unga entusiaster från Bollnäs som har sett till att platsen där byns ishockeybana en gång stod kommer vara minst lika mycket actionfylld som när det var puck och klubba som gällde.
Nu är det istället ansiktsmask och markör som är de huvudsakliga attributen när det sportas här. För en sport är vad paintball klassas som, en extrem sådan till och med. Paintball beräknas, sett till antalet utövare, vara en av världens 2-3 största extremsporter, tillsammans med skateboard och inlines.

Paintball har fått dras med en ”krigsstämpel”, vilket är lätt att förstå med tanke på att markörerna ser ut som gevär och att målet är att träffa sina motståndare med kulor. Så långt, så sant. Men för den som ser bara lite längre än så blir det snart tydligt att paintball faktiskt har fler likheter med fotboll eller schack (!) än med krig. Det här är ett strategispel, där de smartaste och de snabbaste vinner. Och, för all del, de mest pricksäkra.
– Det handlar nästan bara om taktik och kommunikation inom laget, säger Viktor Lysell-Smålänning, en av medlemmarna i unga Bollnäslaget Heathens, som ligger bakom den nya paintball-anläggningen.
Heathens har den här säsongen tävlat i två paintball-serier, och det med stor framgång. Allra bästa har det gått i Wermlandsserien, där Bollnäsgänget för närvarande ligger på andra plats bland de fjorton lagen i division två. Martin Elversson, hängiven paintball-entusiast och huvudperson bakom den nya arenan, berättar att glädje och entusiasm är minst lika viktigt att ha med sig ut till en match som träningstimmar och lagkänsla.
– Vi gick till final direkt i vår första tävling tillsammans, då gick vi in i det hela med målsättningen att bara ha roligt. När vi sedan gick in för det mer på allvar, då låste sig allt och det gick inte alls lika bra. Nu har vi lärt oss att vi måste köra på och ha kul bara, det är då det går bäst, flinar Martin. 

Vid invigningen av träningsbanan i Hertsjö förra helgen visade medlemmarna i Heathens publiken som kommit hur spelet ska gå till. Mycket kort sammanfattat går spelet ut på att träffa det andra lagets spelare med färgbollar, det vill säga ”markera” dem med färg. Träffad spelare utgår genast ur spelet. På banan finns ett antal utplacerade värn att ta skydd bakom. Spelarna har olika uppgifter och positioner, som dock snabbt kan bytas när rätt läge kommer. Det lag med bäst kommunikation inbördes blir oftast det vinnande.
Efter två snabba och intensiva uppvisningsmatcher blev de åskådare som ville erbjudna att testspela. Anläggningen kommer, förutom att fungera som träningsanläggning för Heathens, även att kunna hyras för spel.
Något för den som vill sätta lite färg på tillvaron. Och, inte att förglömma, få en adrenalinkick.Paintball-språk

Bonusboll
De extra träffar man får efter man har blivit markerad och åkt ut. Kallas även kärlek.

Wiping
Att medvetet torka bort en träff. Räknas som grovt fusk.

Pippåse
Skydd som fästs på pipan för att förhindra vådaskott. Kallas även pipkondom.

Reball
Gummiboll för inomhusträning. Kan användas flera gånger.

Snapshot
Görs ofta när man är kraftigt beskjuten. Då tittar man ut och lägger en enstaka boll i hopp om att få ut motståndaren.

Slide
En spelare som springer för att sedan glida på benen, magen eller annan kroppsdel.

Nyckelvärn
Värn på en bana som är viktiga att ha kontroll över. Kan ofta avgöra en match.

Speedball
En version av paintball som spelas på små banor. Ger ett intensivt/snabbt spel.